Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.06.2016. 12:07

Metalens 

VIDEO: Kamere za telefone donose DSLR kvalitetu

Harvardove metalens leće temelje se na sićušnim domino elementima koji usmjeruju svjetlo za stvaranje slike.

VIDEO: Kamere za telefone donose DSLR kvalitetu

Zakrivljene leće poput onih u kamerama i teleskopima se slažu u jedan sustav unutar objektiva kako bi se reducirale distorzije i pročistila slika. Zbog toga su moćni mikroskopi tako veliki, a teleobjektivi tako dugački.

Znanstvenici Sveučilišta Harvard nedavno su predstavili "metalens" leće za koje vjeruju da će se ubrzo naći u svim sustavima za snimanje, poput kamera i fotoaparata, ali i u optici tipa mikroskopa i teleskopa. Te leće su vrlo male s promjerom od samo 2 milimetra, a mogle bi biti znatno jeftinije od onih koje se koriste danas.

Mohammadreza Khorasaninejad, prvi autor studije objavljene u publikaciji Science, izjavio je da bi ova tehnologija mogla omogućiti da se kvaliteta koju pružaju top objektivi koji koštaju 500 dolara, njihovim rješenjem omogući  za 5 dolara.

Klasični objektivi se sastoje od zakrivljenih staklenih leća. Staklo mijenja oblik zraka svjetlosti koje prolaze kroz njega, te ih savija kako bi se susrele na fokusnoj točki. No svjetlo koje prolazi kroz rubove stakla prelazi preko fokusne točke, što sliku zamućuje, pa proizvođači objektiva dodaju više leća kako bi korigirali te takozvane sferne aberacije.        

Za metalens leće taj problem ne postoji, jer one umjesto zakrivljenog stakla koriste plosnate komadiće kvarca posloženih u mrežu sitnih struktura nalik na domino, napravljenih od titanijevog dioksida, koji se inače može često pronaći u kućnim proizvodima poput krema za sunčanje i boja. U ovom videu možete vidjeti primjer u kojem se metalens leće koriste u mikroskopu.  

Te strukture su složene prema specifičnom uzorku, a svaki savija dolazeće zrake svjetla koje prolaze kroz leću. Kombinirani učinak tih "domina" vodi i potom fokusira sve dolazeće svjetlosne zrake. 

Metalens nadmašuje tradicionalne leće u prikazu najsitnijih detalja, no Mohammadreza i njegov tim su testirali metalens za specifične boje, pa one mogu prelamati svjetlo na valnim dužinama od 405, 532  i 660, koje predstavljaju ljubičasto-plavu, žuto-zelenu i crvenu boju. Svjetlo u drugim bojama stvara mutnu sliku, pa znanstvenici sada rade na rješavanju tih aberacija.

Za sada nije poznato kada bi se novi tip leća mogao pojaviti u našim pametnim telefonima, no Mohammadreza kaže da bi ova tehnologija mogla imati veliki utjecaj na sve optičke sustave, pa bi jednog dana našim džepnim gadgetima mogla pružiti kvalitetu snimanja kakvu nude najbolje DSLR kamere.

Izvor: Harvard

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam