Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Donirajte svoj glas osobama koje ne mogu govoriti
Članak
Objavljeno: 31.03.2014. 13:19

VocaliD 

VIDEO: Donirajte svoj glas osobama koje ne mogu govoriti

VocaliD želi postati najveća svjetska banka doniranih glasova.

VIDEO: Donirajte svoj glas osobama koje ne mogu govoriti

Doniranje organa je u današnje vrijeme vrlo važna stvar koja svakodnevno spašava mnoge živote širom svijeta. Tvrtka VocaliD smatra kako bi banka doniranih glasova također mogla biti jako korisna, jer bi osobama koje su u nemogućnosti govoriti zbog urođenih mana, bolesti ili ozljeda, omogućila da putem elektronskih uređaja sa sintetizacijom govora, koriste svoj jedinstveni glas koji će biti unikatan, te u svemu odgovarati njihovim fizičkim značajkama i psihološkom profilu.

Jedan od najpoznatijih korisnika sustava za računalnu sintetizaciju govora je Steven Hawking, kojem je to jedini način komunikacije, te usprkos svojoj teškoj nepokretnosti drži predavanja širom svijeta, sudjeluje u znanstvenim raspravama i televizijskim emisijama pomoću malog prsta ili slamčice kojom unosi računalu komande koje se pretvaraju u glas.

VocaliD svoj sustav za personalizaciju glasa temelji upravo na tehnologiji koju koristi poznati kozmolog i fizičar, kojem su znanstvenici kreirali sintetizirani glas prema njegovom glasu koji je izgubio napredovanjem bolesti.

Naime, prema istraživanjima, prosječni korisnici sintetizirane komunikacije vrlo su nezadovoljni što njihov glas ne odražava njihove tjelesne značajke i karakter, pa osjećaju nelagodu zbog umjetnog, najčešće robotskog prizvuka koji stvaraju uređaji kojima se služe za govor.  

Sustav VocaliDa funkcionira na taj način da se osobu koja nije u stanju govoriti potakne na stvaranje bilo kakvog zvuka glasa, koji se potom snima, računalno analizira i klasificira, te potom u banci glasova traži onaj koji mu najviše odgovara, a potom se dodatno ugađa i personalizira, nakon čega će biti jedinstven kao glas svake osobe koja može normalno govoriti.

Ukoliko osoba nije u stanju proizvesti nikakav grleni zvuk, tada se postavke glasa izrađuju prema njegovom spolu, tjelesnim značajkama, dobi i drugim karakteristikama, temeljem čega će računalni algoritam u bazi doniranih glasova potražiti odgovarajući.

Da bi milijuni ljudi širom svijeta, koji nisu u stanju govoriti imali mogućnost dobiti svoj personalizirani glas koji će im savršeno odgovarati, bez novca koji si može priuštiti Hawking, VocaliD pokreće veliku banku doniranih glasova, kojoj ćete moći i sami pomoći doniranjem (snimanjem) svojeg glasa koji će potom otići u njihovu bazu, nakon čega će ga moći iskoristiti sve osobe kojima će biti potreban.

Donacije će se primati na taj način da ćete moći fizički doći u njihov tonski studio, ili ćete svoj glas moći snimiti i sami vlastitim uređajima, uključujući pametne telefone, pomoću njihovih aplikacija, sljedeći upute VocaliDa. Da bi svi elementi glasa bili dobro "pokriveni", potrebno je snimiti oko 2 do 3 sata tonskog materijala, s time da će se svaka sesija biti u trajanju od dvadesetak minuta.      

U početku će VocaliD prikupljati donacije govornika na engleskom jeziku, no u planu je globalno širenje. 

Izvor: Vocalid.orgVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->