Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.05.2021. 11:10

Sveučilište u Glasgowu 

Tehnologija šišmiša u nadzornim kamerama budućnosti

Uređaji sa senzorikom šišmiša uskoro bi mogli stvarati slike iz zvučnih valova.

Tehnologija šišmiša u nadzornim kamerama budućnosti

Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu inspirirali su se eholokacijskom "tehnologijom" šišmiša, koja tim letećim sisavcima omogućuje navigaciju i let prostoru bez korištenja vida.

Znanstvenici su za razvoj ove tehnologije koristili napredni algoritam strojnog učenja koji je mjerio razmake odjeka zvukova te temeljem prikupljenih podataka stvarao slike objekata bez korištenja ikakvih kamera, što nazivaju "zvučnim vidom".

Njihov sustav mogao bi se koristiti za potrebe nadzora u mračnim zatvorenim prostorima, gdje bi nepogrešivo prepoznavao ljude i razlikovao ih od kućnih ljubimaca temeljem zvučnih valova koje pretvara u 3D slike.

Pored toga znanstvenici vjeruju da bi se sustav jednog dana mogao ugrađivati i u druge uređaje, uključujući pametne telefone, koji bi pretvarao u eholokacijske sustave.

Za stvaranje slike, algoritam strojnog učenja mjeri vrijeme između odaslanih tonova iz zvučnika ili radio valova unutar unutarnjeg prostora i njihovog povratka na senzore.

Analizirajući rezultate mjerenja, algoritam je u stanju prepoznati oblik, veličinu i layout prostora, kao i otkriti nazočnost objekata ili ljudi, a rezultat se prikazuje na video feedu koji eho-podatke pretvara u trodimenzionalne prikaze. 

Osim toga, znanstvenici su sustav testirali i u kombinaciji sa specijalnim "time-of-flight" kamerama kako bi mjerili dimenzije prostora i dobivali sliku niske razlučivosti. Kombiniranjem podataka eholokatora i kamere, uvježbali su algoritam na stotinama ponavljanja kako bi specifična kašnjenja mogao povezati sa slikama.

Nakon toga algoritam više nije trebao pomoć kamera te je bio u stanju generirati slike velikom preciznošću isključivo temeljem eho podataka.  

Znanstveni rad o ovom sustavu objavili su u časopisu Physical Review Letters na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->