Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2011. 00:09

Komarci 

Smrdljive čarape protiv komaraca

U borbi protiv malaričnih komaraca ne biraju se sredstva. Tanzanijski znanstvenici u rat protiv ovih rasadnika bolesti uveli su i smrdljive čarape.

Smrdljive čarape protiv komaraca

Fredros Okumu i njegovi kolege s Instituta zdravlja Ifakara u Tanzaniji, već se dulji niz godina bore protiv pošasti malaričnih komaraca, zbog kojih u svijetu, kako se procjenjuje, godišnje umire i do 900.000 ljudi.

Saznavši kako jedna od njihovih najnovijih metoda u borbi protiv komaraca uključuje i smrdljive čarape, pomislili smo kako se radi o brutalnoj šali, no ispada kako su znojne čarape doista postale predmetom ozbiljnih znanstvenih istraživanja, te se eksperimenti s njima već provode u tri tanzanijska sela.

Naravno, smrdljive čarape ne ubijaju komarce (ako ste to slučajno pomislili), već ih znanstvenici koriste kao mamac koji privlači komarce u klopke koje ih "terminiraju".

 kemijski mamci manje privlače komarce od prirodnog mirisa znojnih čarapa 

U svrhu proučavanja najboljih i najefikasnijih mamaca, znanstvenici u svakom od tri sela koriste po jednu vrstu mamca. U prvom se nalazi umjetna kemijska supstanca, u drugom pamučni ulošci koje školska djeca nose ispod čarapa, a u trećem muške čarape koje su odrasle osobe nosile jedan dan.

Znanstvenici su ovo istraživanje pokrenuli jer su ustanovili, da kemijske supstance, koje su se do sada koristile, mogu biti efikasne samo dok komarci ne otkriju da im ne nude nikakvu hranu, pa ih s vremenom sve češće izbjegavaju. S druge strane, miris ljudskog znoja privlači ih uvijek, pa bi se moglo reći da smrdljive čarape predstavljaju najefikasniji i najjeftiniji prirodni mamac.

Okumu smatra kako će zamke za komarce u kojima će ljudi uvijek držati po jedan par svojih smrdljivih čarapa, postati jedna od najboljih metoda u borbi protiv malarije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Komarci čarape znoj Tanzanija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->