Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Ruđerov detektor nuklearnih materijala manji je od kune
Članak
Objavljeno: 29.11.2019. 15:51

IRB 

Ruđerov detektor nuklearnih materijala manji je od kune

IRB predstavio specijalizirani detektor za kontrolu tereta i sigurnosti u pomorskim lukama.

Ruđerov detektor nuklearnih materijala manji je od kune

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je prototip silicij-karbid neutronskog detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Detektor je razvijan tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS).

IMG_7873

Projekt pod vodstvom IRB-a realiziran je u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (Slovenija).

Ruđer 29.11.-10

Detektor je predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan koja nam je rekla da se radi o "proof of concept" prototipu koji nemaju namjeru pretvoriti u komercijalni proizvod, ali im NATO već financira novi projekt znatno naprednijeg piksel detektora. On će osim neutrona moći detektirati X zrake i niskoenergetske gama zrake pa će se primjerice moći koristiti kod skeniranja ručne prtljage. Prema riječima dr. Capan, piksel detektor bi mogao dovesti do osnivanja nekog spinoff startupa i komercijalizacije tehnologije koju razvijaju Ruđerovci i njihovi inozemni partneri.

Ruđer 29.11.-5

Inače, jedna od zanimljivosti predstavljenog Ruđerovog detektora je u tome što on zamjenjuje detektore s velikim tankovima helija 3, plina kojeg gotovo da više nema na Zemlji, a dolazi u veličini manjoj od kune. Upravo zbog nedostatka helija 3 pojavila se potreba za novom vrstom detektora, a tim Ruđerove znanstvenice, osim što je pronašao alternativu u sustavu koji se temelji na silicij-karbidu, uspio ga je smanjiti do fascinantno male veličine.

Ruđer 29.11.-16

Tijekom predstavljanja projekta ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith istakao je veliku važnost ovog projekta vrijednog 396.500 eura za IRB i naglasio kako su u prošlosti mnogi znanstveni projekti rađeni za NATO osvojili Nobelovu nagradu, pa se nada da će ju osvojiti i dr. Capan.

Ruđer 29.11.-4

Koliko se šalio, a koliko mislio ozbiljno mogli bismo saznati vrlo brzo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->