Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.01.2015. 11:26

BrainGate 

Prvo bežično mozak-računalo sučelje u prodaji

Ovaj moždani implantat trebao bi uvelike poboljšati život paraliziranim osobama.

Prvo bežično mozak-računalo sučelje u prodaji

Upravljanje našim okruženjem pomoću misli već se dugo vremena ne nalazi samo u SF literaturi i filmovima, jer se sve više seli u znanstvene laboratorije. Dakako, ne radi se o nečemu što će vam omogućiti nadnaravne moći poput telepatije ili telekineze, već o sustavima za upravljanje različitim uređajima, protetskim pomagalima i računalima, što je posebice značajno na polju protetike i pomoći nepokretnim paraliziranim osobama.

Osnovna ideja je da pacijenti svojim protetskim bioničkim udovima upravljaju mislima, na isti način kako mozak upravlja rukama i nogama na našim tijelima.

Kako bi to bilo moguće, znanstvenici razvijaju moždane implantate koji prikupljaju i "čitaju" električne impulse mozga i šalju računalu koje ih potom nastoji pretvoriti u komande za upravljanje bioničkim udovima, invalidskim kolicima ili kućnim uređajima poput TV-a ili mobilnih telefona.

Dosadašnji implantati su se na računalo spajali pomoću kabela koji je doslovce trebalo "uštekati" u utičnicu na glavi, što je automatski podrazumijevalo potrebu za stručnom pomoći operatera i stalnim nadzorom korisnika.

Znanstvenici Sveučilišta Brown i njihv tehnološki partner, tvrtka Blackrock Microsystems i konzorcij BrainGate, proizveli su novi implantat, kojem je glavna prednost što može bežićno prenositi podatke na računalo, te su objavili da će uskoro započeti njegova komercijalizacija (prodaja).

Taj implantat prenosi signale radiom na drugi uređaj koji pojačava "vršne" električne signale koje emitiraju neuroni, na udaljenost od nekoliko metara, brzinom od 48 Mbps, uz potrošnju baterije od nekih 3 milivata.

Valja reći da je za razvoj ovog implantata iz sustava koji je podrazumijevao korištenje kabela do bežićnog predajnika moždanih signala, Sveučilištu Brown trebalo punih 10 godina razvoja.

Tvrtka Blackrock je već započela prodaju novog bežičnog imaplantata pod nazivom Cereplex-W po cijeni od 15.000 dolara istraživačkim laboratorijima koji rade s primatima, no vjeruju kako bi uskoro trebali započeti i testovi na ljudima. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->