Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2012. 11:14

Listening Post 

Poster svira pop glazbu pomoću otisnute elektronike

Printani elektronički sklopovi omogućuju nastanak potpuno nove vrste uređaja na papiru.

Poster svira pop glazbu pomoću otisnute elektronike

Konzorcij britanskih znanstvenika, glazbenika i organizacija, na South by Sothwest Showu u Austinu demonstrirao je različite vrste onoga što nazivaju "paper apps", odnosno elektroničke uređaje koji se nalaze otisnuti na papiru.

Najzanimljiviji predstavljeni "uređaj" je bio prototip postera pod nazivom Listening Post, koji svira glazbu kada kliknete na neku od njegovih ikonica. Znanstvenici kažu kako takvi posteri imaju mogućnost internetske interakcije, što znači da ćete u budućnosti moći kliknuti na poster omiljenog banda, poslušati najnoviji hit, te preko Interneta naručiti karte za njihov koncert.

Sve to omogućuje takozvana elektronska provodljiva tinta i tiskani elektronički i digitalni sklopovi koji se mogu otisnuti na tanke papirnate površine.

Znanstvenici su osim svirajućeg postera predstavili i digitalne interaktivne razglednice, kao i papirnate slušalice, a jednu od mogućih namjena ove tehnologije vide i u vraćanju fizičkih medija za reprodukciju glazbe, što podsjeća na stare gramofonske ploče.

Isprintane sličice bi u tom slučaju predstavljale digitalne medije na kojima bi se nalazili albumi ili pojedinačni "singlovi" izvođača, za čiju bismo reproduciju trebali imati čitač s pojačalom.

Takav čitač-pojačalo sa zvučnikom su u Austinu također prikazali, a i on je bio izrađen od papira.

Ova britanska istraživanja djelo su znanstvenika i inženjera tvrtke Novalia iz Cambridgea (koja proizvodi provodnu tintu), umjetničke grupe Found, glazbenika King Creosotea i Dr Jona Rogersa sa Sveučilišta Dundee.

VIDEO - Printana elektronika na papiru

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->