Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2022. 14:06

Gaia BH1 

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Crna rupa u binarnom sustavu se nalazi samo 1560 svjetlosnih godina od Zemlje, a sustav ima i zvijezdu pratilicu sličnu Suncu.

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Znanstvenici Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku i njihovi kolege iz Max Planck instituta otkrili su crnu rupu mase veće od našeg Sunca za otprilike 10 puta, koja predstavlja nama dosad najbližu. Novootkriveni objekt s oznakom Gaia BH1 nalazi se "samo" 1560 svjetlosnih godina od Zemlje, a donosi još jednu zanimljivost, jer je u njegovoj blizini zvijezda koja je od nje udaljena otprilike isto kao Zemlja od našeg Sunca. 

Astronomi vjeruju da se u našoj galaksiji nalazi oko 100 milijuna crnih rupa koje su između 5 i 100 puta veće od Sunca. Zbog takve male veličine teško su uočljive teleskopima, a više uspjeha u detektiranju od nedavno imaju detektori gravitacijskih valova.

Pored toga sve crne rupe ne "proždiru" materijal s obližnjih zvijezda, što bi im stvorilo takozvani akrecijski disk i astronomima olakšalo detekciju, a takva je i ova.

Istraživači su za detekciju upotrijebili jednu alternativnu tehniku ​​u novoj studiji. Proučili su podatke koje je prikupila svemirska letjelica Gaia Europske svemirske agencije, koja precizno mapira položaje, brzine i putanje oko 2 milijarde zvijezda Mliječnog puta.

Jedna od tih zvijezda prati objekt Gaia BH1. Njezino kretanje pokazuje sitne nepravilnosti, što je pokazatelj da ga nešto masivno i nevidljivo vuče gravitacijski.

Mjerenja sugeriraju da bi crna rupa mogla biti taj pokretač, ali znanstvenicima je bilo potrebno više podataka da bi bili sigurni. Stoga su proučavali zvijezdu s nizom zemaljskih instrumenata, uključujući teleskope Gemini North i Keck 1 na Havajima te teleskope Magellan Clay i MPG/ESO u Čileu.

Ova naknadna opažanja, u kombinaciji s Gaia podacima, omogućila su timu da detaljno izmjeri sustav. Utvrdili su da nevidljivi objekt sadrži masu 10 sunaca i kruži oko središta mase sustava otprilike jednom svakih 186 zemaljskih dana. Time su bili sigurni da to mora biti crna rupa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi crna rupa Gaia BH1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->