Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2022. 12:55

Wi-Peep 

Dron koji može gledati kroz zidove

Istraživači otkrili sigurnosnu rupu koja napadačima omogućuje korištenje drona za gledanje kroz zidove.

Dron koji može gledati kroz zidove

Istraživački tim sa Sveučilišta Waterloo razvio je uređaj koji se postavlja na dron i može koristiti WiFi mreže da 'vidi' kroz zidove.

Dron koji su nazvali Wi-Peep može letjeti u blizini zgrade i zatim koristiti WiFi mrežu stanara kako bi identificirao i locirao sve uređaje s omogućenim WiFi-om u nekoliko sekundi.

Wi-Peep iskorištava rupu u WiFi-ju koju istraživači nazivaju "pristojnim WiFi-jem". Čak i ako je mreža zaštićena lozinkom, pametni uređaji automatski će odgovoriti na pokušaje kontaktiranja s bilo kojeg uređaja u dometu. Wi-Peep šalje nekoliko poruka uređaju dok leti, a zatim mjeri vrijeme odgovora na svaku, što mu omogućuje da identificira lokaciju uređaja unutar jednog metra.

"Wi-Peep uređaji su poput svjetla u vidljivom spektru, a zidovi su poput stakla", rekao je glavni autor studije profesor Ali Abedi. "Upotrebom slične tehnologije moglo bi se pratiti kretanje zaštitara unutar banke prateći lokaciju njihovih telefona ili pametnih satova. Isto tako, lopov bi mogao identificirati lokaciju i vrstu pametnih uređaja u domu, uključujući sigurnosne kamere, prijenosna računala i pametne televizore, kako bi pronašao dobrog kandidata za provalu. Osim toga, rad uređaja putem drona znači da se može koristiti brzo i na daljinu bez velike šanse da će korisnik biti otkriven."

Wi-Peep je ujedno značajan zbog svoje pristupačnosti i lakoće transporta. Abedijev tim napravio ga je pomoću bespilotne letjelice kupljene u trgovini i hardvera koji se lako kupi za 20 dolara.

"Čim je otkrivena rupa u WiFi-u, shvatili smo da je ovakav napad moguć", rekao je Abedi. "Na temeljnoj razini, moramo popraviti rupu tako da naši uređaji ne reagiraju na strance", rekao je Abedi. "Nadamo se da će naš rad utjecati na dizajn protokola sljedeće generacije."

U međuvremenu, on poziva proizvođače WiFi čipova da uvedu umjetne, nasumične varijacije u vremenu odziva uređaja, što će izračune poput onih koje koristi Wi-Peep učiniti krajnje netočnima.

Znanstveni rad predstavljen na 28. Međunarodnoj konferenciji o mobilnom računalstvu i umrežavanju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->