Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.01.2024. 19:07

ICMB-CSIC 

Novi umjetni snijeg spašava skijališta

Minerali dodani u vodu topova za zasnježivanje mogli bi stvarati snijeg na temperaturama iznad nule.

Novi umjetni snijeg spašava skijališta

Klimatske promjene i više temperature na nižim nadmorskim visinama, mnoga su skijališta u svijetu zavila u crno, jer ne mogu proizvoditi snijeg i održavati staze sa skijanje, što je pogodilo i zagrebačko Sljeme, koje je zbog previsokih temperatura ostalo bez utrka Svjetskog kupa.

Naime, da bi topovi za zasnježivanje staza mogli funkcionirati i stvarati snijeg, potrebna je temperatura od najmanje -4 stupnjeva Celzijevih, dok je idealna ispod -8.

Obzirom da su takve temperature na mnogim mjestima u svijetu rijetkost u današnje vrijeme, mnogi znanstvenici traže način kako proizvoditi "umjetni" snijeg na višim temperaturama blizu nule.

Laboratorij za snijeg pri Institutu za znanost o materijalima u Barceloni (ICMAB-CSIC) u Španjolskoj, razvija tehnologiju koja koristi mineral koji se zove feldspat (glinica), kako bi pomogao u smrzavanju kapljica vode na višim temperaturama. To bi skijalištima moglo omogućiti produljenje skijaških sezona i smanjiti ovisnost o tradicionalnim metodama izrade snijega, koje su često intenzivne za i energiju i posebice vodu koja se troši u velikim količinama, pa se u blizini skijališta često nalaze velika akumulacijska jezera.

Kako bi se omogućila proizvodnja snijega topovima za zasnježivanje, vodi se dodaju razni aditivi među kojima je trenutno najpopularniji Snomax, suhi smrznuti protein koji se dobiva iz Pseudomonas Syringae bakterije koja je česta na drveću, travama i povrću, ili noviji popularni aditiv pod nazivom Drift, tekući polieterski substituirani triloksan koji djeluje kao površinski agens i (prema deklaraciji kompanije) smanjuje vodikove veze među molekulama vode i olakšava smrzavanje.

Španjolsko istraživanje koje se temelji na dodatku aditiva minerala feldspata navodno je učinkovitija metoda stvaranja umjetnog snijega na višim temperaturama, jer je u laboratorijskim testovima uspjela proizvesti snijeg na temperaturama do 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad ledišta, što je znatno toplije od temperatura potrebnih za metode izrade snijega koje su potrebne u postojećim tehnologijama.

Laboratorij za snijeg trenutno testira tehnologiju u La Molini, skijalištu u planinama Pireneja u Španjolskoj, projekt financira Europska unija, a završetak se očekuje za tri godine.

Ako tehnologija bude uspješna, mogla bi je usvojiti skijališta diljem svijeta. To bi moglo pomoći u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena na skijašku industriju, koja se suočava sa sve većim izazovima kako globalne temperature rastu. Možda Snježnoj kraljici još nije kraj.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ICMAB-CSIC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->