Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2021. 12:58

MIT 

Nova metoda za isključivanje antiferomagnetizma

Ova otkrića mogla bi dovesti do brže i sigurnije memorijske pohrane temeljene na antiferomagnetskim bitovima.

Nova metoda za isključivanje antiferomagnetizma

Kada neki sliku pohranjujete na svoj telefon, podaci o njoj se zapisuju na sićušne tranzistore koji se elektricitetom uključuju i isključuju prema uzorcima "bitova" kako bi predstavljali i enkodirali tu sliku. Većina tranzistora danas se radi od silicija, koji je odličan za pohranu podataka na memorijske čipove, no zbog sve većih količina podataka, znanstvenici traže nova rješenja koja će biti bolja od silicija.

Fizičari MIT-a predstavili su preliminarne podatke svojih novih istraživanja koja pokazuju da se podaci mogu pohranjivati kao brži, gušći i sigurniji bitovi izrađeni od antiferomagneta.

Antiferomagnetizam je način magnetskoga uređenja krute tvari, pri čemu su magnetski momenti susjednih atoma usmjereni antiparalelno jedan drugomu tako da je ukupna magnetizacija u odsutnosti vanjskoga magnetskoga polja jednaka nuli.

Elektroni u antiferomagnetu preferiraju suprotan spin od svog susjeda, u "antiravni" koja učinkovito gasi magnetizam čak i na najmanjim razmjerima. Odsutnost magnetizma u antiferomagnetu čini ga nepropusnim za bilo kakvo vanjsko magnetsko polje. Ako su ugrađeni u memorijske uređaje, antiferomagnetski bitovi mogli bi zaštititi sve kodirane podatke od magnetskog brisanja. Od njih se također mogu napraviti manji tranzistori i pakirati u većoj količini po čipu nego tradicionalni silicij.

Tim MIT-a otkrio je da dodavanjem dodatnih elektrona u antiferomagnetski materijal mogu kontrolirano uključiti i isključiti njegov antiferomagnetizam. Otkrili su da je ovaj magnetski prijelaz reverzibilan i dovoljno oštar, sličan prebacivanju stanja tranzistora s 0 na 1. Rezultati objavljeni časopisu Physical Review Letters, pokazuju potencijalni novi put korištenja antiferomagneta kao digitalnog prekidača.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->