Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2022. 15:22

University of Cambridge 

Napajanje mikroprocesora algama više od godinu dana

Znanstvenici su razvili biološku fotonaponsku ćeliju koja može koristiti sunčevu svjetlost za dugotrajno napajanje procesora.

Napajanje mikroprocesora algama više od godinu dana

Zahvaljujući velikim potresima u svjetskoj energetici, znanstvenici širom svijeta pronalaze sve kreativnije načine za dobivanje energije. Istraživači s Cambridgea sada su predstavili uređaj za prikupljanje energije na "pogon" algi koji može koristiti sunčevu svjetlost za napajanje mikroprocesora više od godinu dana bez ikakve ljudske pomoći.

Alge su u velikoj mjeri zastupljene u zelenim tehnologijama budućnosti na mnogo različitih načina. Mogu imati veliku ulogu u proizvodnji vodika, pročišćavanju otpadnih voda, uklanjanju ugljičnog dioksida iz atmosfere, stvaranju biogoriva i generiranju električne energije fotosintezom.

Na ovo posljednje se usredotočio tim iz Cambridgea. Alge su učinkovita prirodna solarna ćelija, pretvarajući sunčevu svjetlost u kemijsku energiju, a vodu i ugljični dioksid u organske molekule. U tom se procesu proizvode elektroni, a oni se mogu sakupljati i koristiti za napajanje elektroničkih uređaja.

Novi uređaj za prikupljanje energije koristi vrstu plavo-zelenih algi u maloj posudi s malo vode, pri čemu je cijela jedinica velika kao AA baterija. Elektrone skuplja aluminijska elektroda i odvodi ih za pokretanje Arm Cortex M0+ mikroprocesora male snage koji se obično koristi u uređajima Interneta stvari (IoT).

Generator na alge 2

Istraživači su ostavili sustav da radi u kućnom okruženju u "polu-otvorenim" uvjetima (poput nečijeg balkona ili trijema), gdje je pouzdano i dugoročno proizvodio električnu energiju za mikroprocesor punih godinu dana.

"Bili smo impresionirani koliko je sustav dosljedno radio tijekom dugog vremenskog razdoblja. Mislili smo da bi mogao prestati s radom nakon nekoliko tjedana, ali je jednostavno nastavio raditi", rekao je dr. Paolo Bombelli, prvi autor studije.

Tim kaže da je uređaj čak mogao nastaviti proizvoditi električnu energiju neko vrijeme i u mraku, što sugerira da alge mogu pohraniti dio svoje "hrane" za kasnije korištenje.

Energetski sustav baziran na algama ne stvara ogromnu količinu energije, ali je dovoljan za uređaje Interneta stvari kojih je sve više. Napravljeni od jeftinih i uobičajenih komponenti, ovi uređaji bi mogli biti ekološki prihvatljiviji izvor energije, osobito u udaljenim područjima.

Istraživanje objavljeno u časopisu Energy & Environmental Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->