Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2012. 10:03

Linköping University 

Integrirani sklop od iona novi korak u nastanku Borga

Izum švedskog znanstvenika donosi računalstvo u stanice naših tijela.

Integrirani sklop od iona novi korak u nastanku Borga

Švedski doktorant Sveučilišta Linköping, Klas Tybrandt, s doktorskog studija za organsku elektroniku, razvio je prvi integrirani sklop od biološkog materijala koji je kemijski sličan čipovima od silicija.

Sveučilište Linköping već je do sada proizvelo tranzistore koji služe za transport pozitivnih i negativnih iona i biomolekula, a Klas Tybrandt je uspio kombinirati njihove tranzistore za proizvodnju integriranih krugova, koji funkcioniraju na sličan način kao elektronika bazirana na siliciju.

Njegov integrirani krug u stanju je kontrolirati isporuku kemijskih tvari za različite svrhe, a jedna od mogućih primjena je isporuka neurotransmitera acetilkolina koji kontrolira rad mišića.

"Mogli bismo na primjer, slati signale u sinapse mišića kod kojih signalni sustav zbog nekog razloga ne radi dobro. Poznato nam je da naš čip radi s uobičajenim signalnim supstancama poput acetilkolina", kaže Tybrandt.

Ovaj znanstveni rad je objavljen u publikaciji PNAS, a znanstvenici vjeruju kako otvara čitavo jedno novo polje tehnologije krugova baziranih na ionima i molekulama umjesto elektronima.

Obzirom na mogućnost primjene u svrhu kontrole rada mišića, Tybrandt se šali kako je ovo prvi korak u nastanku Borga.

Vjerujemo kako će sportski čelnici ovu tehnologiju ubrzo uvrstiti na popis zabranjenih doping sredstava, jer nudi vrlo široke mogućnosti zlouporabe s ciljem stimulacije mišića.

MOŽDA NISTE ZNALI – ACETILKOLIN

Acetilkolin je najzastupljeniji neurotransmiter u tijelu i primarni neurotransmiter između živaca i mišića. Želudac, slezena, žučni mjehur, znojne žlijezde, krvožilje i srce su samo neki od organa koje ovaj neurotransmiter kontrolira. Sinteza acetilkolina u organizmu je od vitalnog značaja radi uloge neurotransmitera u motornom djelovanju i pamćenju.Tijelo stvara acetilkolin iz nutrijenata kolina, lecitina, vitamina C, B1, B5 i B6 sa mineralima cinkom i kalcijem. Acetilkolin pomaže kontrolu mišićnog tonusa, pamćenja i primitivnih nagona i emocija kao i oslobađanje hormona hipofize (vazopresin), koji su uključen u regulaciju izbacivanja urina.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->