Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Japan vraća uzorke s Marsovog mjeseca Fobosa
Članak
Objavljeno: 25.02.2020. 14:02

MMX 

VIDEO: Japan vraća uzorke s Marsovog mjeseca Fobosa

Japanska MMX misija istraživanja Marsovih mjeseca će u svemir biti lansirana 2024. godine.

VIDEO: Japan vraća uzorke s Marsovog mjeseca Fobosa

Japanska svemirska agencija JAXA objavila je kako je misija MMX (Martian Moon Exploration) došla u "projektnu" fazu, što znači da je izašla iz predprojektne faze u kojoj je fokus bio na istraživanju i analizi poput simulacija slijetanja i poboljšavanja dizajna letjelice.

"Fokus će sada biti na razvoju hardvera i softvera", pišu članovi MMX projekta na svojem blogu.

Ukoliko sve protekne prema planu, MMX letjelica će biti lansirana u svemir 2024. godine i stići u orbitu Marsa 2025. U okviru svojih istraživanja posjetit će Marsove mjesece Fobos i Deimos te sletjeti na Fobos, na kojem će nekoliko sati prikupljati uzorke, koji bi se na Zemlju trebali dovesti 2029. godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ova misija mogla bi rasvijetliti mnoge nepoznanice o Marsovom planetarnom sustavu i našem Sunčevom sustavu općenito. Primjerice, podrijetlo Fobosa i Deimosa je subjekt žestokih rasprava u znanstvenoj zajednici, obzirom da jedni smatraju da su oni asteroidi ulovljeni u gravitacijsko polje Marsa, dok drugi vjeruju da su nastali od odbačenog materijala nakon velikog udara jednog svemirskog tijela u Mars u davnoj prošlosti.

"Očekuje se da su Marsovi mjeseci akumulirali sediment koji je izbačen iz Marsa prije nekoliko milijardi godine", navodi JAXA i dodaje kako će proučavanje Deimosa i Fobosa prikupiti dragocjene informacije u evoluciji Marsa. "Ukoliko su mjeseci nastali tijekom kolizija ogromnih asteroida i Marsa, materijal će nam otkriti originalne uvjete na Marsu iz tih ranih vremena, a ako su to asteroidi uhvaćeni u gravitacijsko polje Marsa, njihov sastav će pomoći u razumijevanju procesa transporta hlapljivih materijala poput vode

JAXA već ima iskustva u prikupljanju uzoraka s malih svemirskih tijela. Misija Hayabusa je 2010. godine na Zamlju donijela sićušne uzorke kamenitog asteroida Itokawe, a Hayabusa 2 je pokupila komadiće ugljikom bogatog asteroida Ryugua, koji bi na Zemlju trebali stići u prosincu ove godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars JAXA uzorci MMX Fobos Deimos
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam