Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.09.2014. 11:41

Mangalyaan MOM 

VIDEO: Indijski satelit stigao u orbitu Marsa

Indija je svoju letjelicu dovela do Marsa za sitniš u usporedbi s NASA-inim projektima.

VIDEO: Indijski satelit stigao u orbitu Marsa

Vijest o uspješnom dolasku letjelice u orbitu Marsa naciji je osobno objavio indijski premijer Narendra Modi. Photo credit: ISRO

Indijska svemirska agencija ISRO, objavila je da je njezin satelit Mangalyaan MOM (Mars Orbiter Mission) stigao u orbitu Marsa. Ovime je Indija oborila nekoliko rekorda. Kao prvo, postala je prva azijska nacija koje je stigla do crvenog planeta. Pored toga, postala je i prva nacija u povijesti kojoj je to uspjelo u prvom pokušaju, a treći i vjerojatno najveći rekord je financijske prirode.

Indija je naime ovaj projekt realizirala sa samo 72 milijuna dolara, što je sitniš u usporedbi s misijama NASA-e poput Curiositya ili nedavno pristigle letjelice Maven. Za usporedbu, dovođenje Maven letjelice u orbitu Marsa koštalo je 670 milijuna dolara, dok je na Curiosity utrošeno čak 2 milijarde.

Prilikom objave vijesti o uspješnom dolasku Mangalyaana u orbitu Marsa, indijski premijer Narendra Modi, izjavio je da je njihova letjelica imala manji budžet od filma Gravitacija, a Wall Street Journal je napravio veliku analizu troškova, te je uspio donekle otkriti kako im je to uspjelo.

Između ostaloga, Indija je odlučila da "korisni teret" neće premašiti težinu od 15 kilograma, a sustav orbitalnog lansiranja "učinkom praćke" koji je izveden kruženjem oko Zemlje, nakon čega je letjelica izbačena u svemir, uštedio je velike količine raketnog goriva.

U svakom slučaju, Indija je projekt razvijala razmišljajući o mogućim uštedama na svakom koraku, čime je opalila šamarčinu NASA-i i njihovim ljudima koji planiraju budžete, jer će ovo zasigurno utjecati na Obamu i Kongres koji će odobravati lovu za buduće američke svemirske misije. 

Bilo kako bilo, Mangalyaan će sljedećih nekoliko mjeseci provesti u istraživanju atmosfere Marsa i to konkretno u potrazi za metanom, plinom koji bi trebao ukazati na veliku mogućnost postojanja života.

Ako ga kojim slučajem otkriju, osim što bi to bilo najveće otkriće u povijesti svemirskih istraživanja, time bi zadali NASA-i još žešći udarac, jer čak ni sofisticirani rover Curiosity još uvijek nije uspio pronaći ništa. 

Izvor: ISRO

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam