Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.02.2019. 09:32

Space Force 

Trump potpisao nalog za osnivanje stormtroopera

Američki predsjednik potpisao direktivu o osnivanju vojnih svemirskih snaga Space Force.

Trump potpisao nalog za osnivanje stormtroopera

Predsjednik SAD-a Donald Trump, u Ovalnom uredu Bijele kuće potpisao je direktivu "Space Policy Directive-4" kojom se zapovijeda Pentagonu uspostavljanje novog roda vojske pod nazivom Space Force, odnosno Svemirskih snaga koje ćemo mi od milja nazvati stormtrooperima.

"Glavni cilj Space Forcea će biti da se osigura i proširi američka dominacija u domeni svemira", naglasio je Trump koji je nazvao svemir novom bojišnicom. Izjavu njegove administracije vezanu uz potpisivanje SPD-4 direktive možete pronaći na stranicama Bijele kuće ovdje. 

Space Force će se u početku nalaziti unutar odjela Zračnih snaga (Air Forcea), kao što su marinci (Marine Corps) dio američke mornarice (U.S. Navy), no dužnosnici Trumpove administracije kažu da će nastojati da novi rod vojske postane potpuno samostalna organizacija. U ovom trenutku nikome još nisu poznati nikakvi detalji oko uvođenja Space Forcea, poput tehnologija koje će se razvijati i koliko će se proračunskog novca trošiti na "stormtroopere".

"Our destiny, beyond the Earth, is not only a matter of national identity, but a matter of national security - President Donald J. Trump" 

SPD-4 je četvrta Trumpova direktiva vezana uz svemir. Prvom je naložio NASA-i da vrati čovjeka na Mjesec kao korak ka osvajanju Marsa. Drugom je pojednostavio propise za komercijalni svemirski sektor, a treća se odnosila na upravljanje svemirskim prometom.

U SAD-u i van njega brojne organizacije, vlade i znanstvenici protive se službenoj militarizaciji svemira, iako je poznato da su svi državni svemirski projekti nastali iz vojnih programa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Donald Trump Space Force SPD-4
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam