Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.02.2020. 11:31

AREE 

Pomozite u dizajniranju rovera za vruću Veneru

NASA poziva javnost na razvoj koncepta senzora rovera koji će preživjeti paklene uvjete na Veneri.

Pomozite u dizajniranju rovera za vruću Veneru

NASA-in Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni u okviru NASA Innovative Advanced Concepts programa poziva javnost na razvoj senzora za izbjegavanje prepreka koji će se ugraditi u budući Venerin rover. Natječaj pod nazivom "Exploring Hell: Avoiding Obstacles on a Clockwork Rover", od sudionika traži najbolji koncept senzora koji će preživjeti površinsku temperaturu na Veneri od 460 °C i atmosferski tlak koji je 90 puta veći od onoga na Zemlji, odnosno iznosi 9,2 MPa. Posljednja letjelica koja je sletjela na površinu Venere je bio lander ruske misije Vega 2, koji je 15. lipnja 1985. u surovim uvjetima prikupljao i slao podatke 56 minuta.

Znanstvenici i inženjeri NASA sada žele razviti rover koji biti izrađen od materijala koji mogu preživjeti Venerin pakao, što je veliki izazov, ali je od velike važnosti za program istraživanja planeta koji se često naziva sestrom Zemlje, pa kažu da ćemo temeljem saznanja o evoluciji Venera bolje razumjeti klimu Zemlje.

Rover pod nazivom AREE (Automaton Rover for Extreme Environments) na Veneri bi trebao provesti ne minute, već mjesece i vrijedno prikupljati podatke, a senzori koji će mu omogućiti detekciju prepreka poput kamenja, stijena, rupa i klizišta su od velike važnosti, pa NASA želi pomoć vanjskih suradnika iz čitavog svijeta koji će predložiti najbolje koncepte, a najbolji među njima će završiti u AREE roveru.

Sudionici imaju priliku osvojiti 15.000 dolara za najbolji koncept, 10.000 za drugi, a 5.000 za treći.

Prijave se zaprimaju do 29. svibnja 2020. putem ove poveznice

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA natječaj senzor rover Venera AREE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam