Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.04.2019. 11:32

Jim Bridenstine 

NASA službeno vraća astronaute na Mjesec do 2024

NASA-in šef Jim Bridenstine prihvatio je izazov koji mu je bacio američki predsjednik.

NASA službeno vraća astronaute na Mjesec do 2024

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme priča da će SAD vratiti astronaute na Mjesec i uspostaviti tamo prvu stalnu bazu u prvoj polovici idućeg desetljeća, što će biti odskočna daska za planove dolaska čovjeka na Mars. NASA je do sada bila suzdržana oko tog plana, no njezin šef Jim Bridenstine, na upravo održanom 35. Svemirskom simpoziju, prvi je puta službeno potvrdio da su planovi u realizaciji. Pored toga Bridenstine je rekao da je NASA raspisala natječaj za tvrtke partnere koji će joj pomoći u razvoju sustava za odlazak i povratak astronauta s mjesečeve površine. Novi lander razvit će se u suradnji američke svemirske agencije i privatnih američkih tvrtki s ciljem da povratni let s Mjeseca koji će prevoziti astronaute bude izveden najksasnije do 2024. godine, a kao destinaciju za mjesto slijetanja na Mjesec NASA si je zadala područje lunarnog Južnog pola.       

"Za početak smo fokusirani na to da čim prije na Mjesec dovedemo novog muškarca i prvu ženu do 2024. Nakon toga želimo uspostaviti održive misije (stalnu bazu - op.a.) do 2028. Kako bismo to izveli trebat će nam moćni lansirni sustav Space Launch System (SLS) koji će moći dovesti veliku količinu sustava za održivost u duboki svemir", rekao je Bridenstine. 

Jedan od ciljeva misije je postaviti u svemir sustav Gateway, odnosno orbitalnu međupostaju koja će služiti za transfer astronauta iz orbite na Mjesec pomoću višekratno iskoristivih landera, a u sklopu projekta se provode istraživanja tehnologija za izradu raketnog goriva korištenjem vodenog leda i regolita s Mjeseca kroz proces ISRU (in-situ resource utilization).

Trumpova direktiva Space Policy Directive-1 ovime se počinje službeno provoditi, jer se Ameri sve više boje da bi ih ovoga puta Rusi i Kinezi mogli preduhitriti ako se malo ne ubrzaju.

Vremena u kojima su se za let na Mjesec mogla potrošiti danas nezamisliva sredstva samo da bi netko zakoračio na Mjesec i pokupio par kamenčića odavno su prošla. Povratak čovjeka na Mjesec u 21. stoljeću traži znatno kompleksnije rezultate, jer je potrebno osigurati da čovjek tamo i ostane. Bez toga se neće moći razviti tehnologije koje bi nas jednog dana trebale dovesti na Mars. I vratiti s njega žive i zdrave.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->