Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.07.2014. 10:33

NASA 

ATLAST teleskop će biti lovac na aliene

Jedna od glavnih uloga novog teleskopa će biti potraga za vanzemaljskim životom.

ATLAST teleskop će biti lovac na aliene

Godine 2018. u svemir će biti lansiran najmoćniji svemirski teleskop JWST (James Webb Space Telescope), koji će predstavljati naprednog nasljednika Hubble teleskopa koji nam je u posljednjih nekoliko godina donio najveća otkrića u vezi funkcioniranja i postanka svemira. JWST će pomoću svojeg ogledala od 6,5 metara proučavati rađanje i formiranje galaksija, zvijezda i planeta.

Nakon njega, za sredinu 2020-ih je planirano lansiranje WFIRST-AFTA teleskopa (Wide-Field Infrared Space Telescope-Astrophysics Focused Telescope Assets), čija uloga će biti proučavanje tamne energije, misteriozne energije koja se rasprostire čitavim svemirom i ubrzava ekspanziju univerzuma.

No NASA se tu ne zaustavlja već gleda još dalje u budućnost, pa su njezini znanstvenici iz Marylanda upravo objavili planove o gradnji novog svemirskog teleskopa pod nazivom ATLAST (Advanced Telescope Large-Aperture Space Telescope), koji će sa svojim primarnim ogledalom od 10 metara predstavljati najveći opservatorij u svemiru. ATLAST će imati mogućnost još detaljnijeg proučavanja zvijezda i formiranja galaksija, te će moći pronalaziti zvijezde u galaksijama na udaljenostima većim od 10 milijuna svjetlosnih godina i otkrivati regije u kojima se formiraju galaksije veće od 100 parseka bilo gdje u svemiru. No glavna uloga ovog teleskopa će zapravo biti potraga za vanzemaljskim životom, obzirom da će posjedovati snažne instrumente koji će biti u stanju prepoznavati kemijske komponente u atmosferama udaljenih egzoplaneta koje s velikom vjerojatnošću ukazuju na postojanje života.

Mada je NASA nedavno izjavila kako očekuje da će vanzemaljski život biti otkriven kroz sljedećih 20 godina, lansiranje ATLAST teleskopa je planirano tek za 30 godina.

Ako mislite da je 30 godina predugo razdoblje za razvoj i lansiranje jednog takvog instrumenta, reći ćemo vam da je koncept Hubble teleskopa planiran još 1940-ih, da bi tek 1970-ih započela gradnja, a lansiran je u svemir 1990.

Za ovakva svemirska istraživanja bi se mogla primijeniti stara kineska poslovica: "Volovi su spori, ali je zemlja strpljiva". 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->