Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.07.2011. 15:56

Atlantis 

Zbogom Space Shuttle!

Space Shuttle Atlantis sigurno se prizemljio na pistu Svemirskog centra Kennedy i time označio kraj jedne velike ere.

Zbogom Space Shuttle!

Nema više Space Shuttlea. Pred samu zoru, dok prve zrake sunca još nisu okupale nebo Svemirskog centra Kennedy, Atlantis je nakratko osvijetlio mračno američko nebo i potom utonuo u tamu, zajedno s čitavim Space Shuttle programom.

posljednji pogled s atlantisa na iss

Posljednji pogled s Atlantisa na međunarodnu svemirsku postaju ISS.

Astronaute posljednje shuttle misije dočekala je gotovo čitava NASA, predvođena gazdom Charlesom Boldenom, koji je četveročlanu posadu odmah krstio imenom "final four" (posljednja četvorka), rekavši im usput da su odradili izvrstan posao i učinili sve Amerikance ponosnim.

 odlaskom Space Shuttlea svemirska istraživanja neće stati 

Mada je za danas najavljena konferencija za tisak, na kojoj će glavonje NASA-inog svemirskog programa i Svemirskog centra Kennedy, Bill Gerstenmaier, Bob Cabana, Mike Moses i Mike Leinbach održati kratko predavanje o povijesti SS programa, te odgovarati na neka neugodna pitanja novinara o budućnosti američkih svemirskih istraživanja, daleko zanimljivije će biti u petak u Houstonu, gdje će se održati velika proslava, na kojoj se očekuje i glavni krivac za gašenje programa, predsjednik Barack Obama, koji bi američku javnost trebao malo oraspoložiti nakon neugodnog saznanja da će američki astronauti u sljedećih nekoliko godina morati koristiti ruske taksije za odlazak u svemir.

ulazak atlantisa u atmosferu

Posljednji ulazak Atlantisa u atmosferu snimljen sa ISS-a. Svijetli trag je nastao od plazme koja se stvorila oko toplinskog štita koji je štitio Shuttle od izgaranja.

Osobno držimo kako nema nekog pretjeranog razloga za slavlje, ali ni za tugu, jer svemirska istraživanja neće stati, a NASA, ESA, Roscosmos i druge agencije nastojat će nam i dalje otkrivati tajne velikog, uzbudljivog i misterioznog svemira.

VIDEO - Atlantisov posljednji "touch-down"

Atlantis i posada misije STS-135 spustili su se na pistu NASA-inog Kennedy Space centra u Floridi malo prije zore 21. srpnja 2011, obilježivši kraj 30-godišnjeg Space Shuttle programa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->