Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.08.2013. 14:45

NASA 

Video: Testiran 3D isprintani raketni motor

NASA je ovih dana testirala dosad najveću raketnu komponentu izrađenu 3D printanjem.

Video: Testiran 3D isprintani raketni motor

Ovih je dana NASA napravila novi iskorak u tehnologiji 3D printanja, dokazavši kako jedna važna komponenta rakete kao što je ubrizgivač može savršeno raditi usprkos činjenice da je izrađen tom tehnologijom.

U testu koji možete vidjeti u videu dolje, raketni ubrizgivač je stvorio potisak od 10.000 tona. Ubrizgivač služi za dostavu goriva u motor i omogućuje stvaranje potiska potrebnog za slanje raketa u svemir. Tijekom testa tekući kisik i plinoviti vodik prolazili su kroz komponentu u komoru za sagorijevanje, stvorivši 10 puta jači potisak od svih postignutih ubrizgivačima koji su do sada izrađivani tehnikom 3D printanja.

Ubrizgivač je izrađen printanjem slojeva tehnikom selektivnog laserskog taljenja i postavljanja slojeva nikal-krom praha, kojom je izrađen ubrizgivač sa svojih 28 elemenata za usmjeravanje i miješanje goriva.

Testirani ubrizgivač je umanjena inačica onih koje se nalaze na raketnim motorima velikih raketa poput RS-25 motora koji se koriste za NASA-ine SLS rakete.

"Uzeli smo dizajn postojećeg ubrizgivača i modificirali ga kako bi mogao biti izrađen 3D printerom", objašnjava Brad Bullard, inženjer odgovoran za dizajn ubrizgivača.

Prvi podaci obrađeni nakon testa ukazuju da ubrizgivač radi savršeno, a tijekom idućih dana inženjeri će provesti računalno skeniranje i druge inspekcije kako bi mogli dobiti precizni i cjeloviti uvid u njegovu funkcionalnost.

NASA je ova istraživanja napravila s ciljem da se znatno pojednostavi i pojeftini tehnologija izrade raketa, te ju osim za svoje potrebe želi omogućiti (čitaj prodavati) privatnim svemirskim tvrtkama.   

Izvor: NASA 

VIDEO: Test 3D isprintanog raketnog ubrizgivačaVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->