Članak
Objavljeno: 22.02.2019. 14:17

SpaceIL 

VIDEO: Shalom Beresheet

Izraelski lander Beresheet uspješno je stigao u svemir i kreće na dugotrajan put prema Mjesecu.

VIDEO: Shalom Beresheet

Space X je uspješno u svemir lansirao Falcon 9 raketu koja osim komercijalnih satelita sa sobom nosi lander Beresheet izraelske tvrtke SpaceIL, koji bi 11. travnja trebao meko sletjeti na površinu Mjeseca.

Lansiranje je proteklo u najboljem redu, a Falcon 9 raketa je u svemir ispustila izraelsku letjelicu pa ona kreće na dugačak i kompliciran put koji će ju do Mjeseca dovesti uz malu potrošnju goriva korištenjem gravitacije Zemlje i Mjeseca, odnosno sustavom orbitiranja putanjama za povećanje ili smanjenje brzine koji se još naziva i gravitacijska praćka

Beresheet 2

Letjelica će prvo napraviti krug oko Zemlje po putanji koja će joj omogućiti povećanje brzine na 36.000 km/h, a potom će napraviti još 19 orbita, sve dok uoči dolaska na najbližu točku do Zemlje i postizanja najveće brzine ne uključi raketni motor. To će biti prvi veliki manevar koji će ju još više ubrzati do 140.000 km/h. Drugi veliki manevar će ju dovesti na najudaljeniju točku orbite oko Zemlje, odnosno na 270.000 km, a potom će stići na udaljenost od 400.000 km, dovoljnu za ulazak u orbitu Mjeseca.

Beresheet 8

Kada joj se Mjesec približi snažnije će ju privlačiti, pa ukoliko na vrijeme ne uspori proletjet će pored njega. Iz tog razloga najvažniji manevar misije će biti upravo "hvatanje" Mjeseca, nakon čega će ući u njegovu orbitu i zadržati se tamo pod utjecajem Mjesečeve gravitacije. Ukoliko sve protekne dobro naći će se u eliptičnoj orbiti Mjeseca na udaljenostima između 10.000 km i 290 km, a nakon više orbita uslijediti će manevar koji će ju uvesti u kružnu orbitu na udaljenost od 250 km od Mjesečeve površine.

Beresheet 9

Kada dobije seriju komandi sa Zemlje lander će započeti spuštanje na Mjesec. SpaceIL je isplanirao da se Beresheet spusti na točnu lokaciju ne veću od 30 kvadratnih kilometara. Kada se nađe najbliže površini automatski će se upaliti motori koji će ga usporiti sa 6.000 km/h na nulu. Pet metara prije dodirivanja tla svi motori će prestati s radom istovremeno, a Beresheet će se spustiti na površinu slobodnim padom. Time će slijetanje biti dovršeno, a Izrael će se službeno naći na Mjesecu. 

Beresheet 10

Prijenosu lansiranja u komandnom centru izraelske tvrtke Space IL je nazočio čitav politički vrh Izraela, a u prijenos se video linkom uključio i predsjednik Reuven Rivlin koji je pomno pratio sva događanja u Izraelu i uzletištu SpaceX-a SAD-u. Višekratno iskoristivi raketni booster SpaceX-a uspješno je vertikalno sletio na plutajuću platformu nakon tri uzastopna korištenja u lansiranjima Muskovih raketa.

Snimku čitavog lansiranja možete pogledati ovdje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Zemlja Mjesec SpaceX SpaceIL Beresheet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->