Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.06.2018. 13:23

RemoveDebris 

VIDEO: Satelit započinje lov na svemirsko smeće harpunom

U svemir izbačen satelit koji će testirati tehnologije za čišćenje svemirskog smeća.

VIDEO: Satelit započinje lov na svemirsko smeće harpunom

Orbita naše Zemlje prepuna je svemirskog smeća koje će se zahvaljujući sve većem broju lansiranja u budućnosti još povećavati. Iz tog razloga svemirske tvrtke i agencije poput Airbusa i ESA-e u suradnji s britanskim Sveučilištem u Surreyu, na ISS su dovele satelit težine od nekih 100 kg pod nazivom RemoveDebris koji će poslužiti za testiranje tehnologija za uklanjanje opasnog smeća iz orbite.

Satelit je uspješno izbačen iz Međunarodne svemirske postaje, a sljedeća dva mjeseca inženjeri u zemaljskoj kontroli će testirati njegove podsustave i tehnologije za hvatanje svemirskog smeća poput harpuna i mreže, u okviru eksperimenta kojeg najvećim dijelom financira Europska unija.

Testovi bi trebali započeti u rujnu, svaki će se odvijati između 3 i 4 tjedna, a svi će biti snimani videom visoke rezolucije.

U jednom od testova satelit će u svemir izbaciti mali cubesat satelit, a potom će ga pokušati uloviti mrežom, dok će u drugom izbaciti rampu s "metom" koju će pokušati pogoditi harpunom, kako bi se ustanovilo koliko su funkcionalne te metode u uvjetima mikrogravitacije svemiru. U posljednjem eksperimentu satelit će izbaciti veliko jedro za kočenje, koje bi mu putanju trebalo usmjeriti ka Zemljinoj atmosferi gdje bi trebao spektakularno izgorjeti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ukoliko se eksperimenti pokažu uspješnim ESA vjeruje da će se ove tehnologije razvijati do praktične primjene, kako bi se započelo s čišćenjem opasnih fragmenata svemirskih misija koji prijete "prometu" kroz našu orbitu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->