Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.09.2013. 09:29

Virgin Galactic 

VIDEO: SS2 u stratosferi testirao "mehanizam pera"

Drugi nadzvučni test Virginove letjelice demonstrirao uspješnost svih faza leta.

VIDEO: SS2 u stratosferi testirao "mehanizam pera"

Sir Richard Branson i njegova ekipa iz Virgin Galactica sve su bliži početku ere komercijalnih svemirskih letova koji bi trebali startati 2014. godine.

Ovih je dana SpaceShipTwo (SS2) letjelica uspješno položila još jedan test, tijekom kojeg je nadzvučnom brzinom dosegla stratosferu, odnosno visinu od 21 km s raketnim motorom koji je radio samo 20 sekundi.

Letjelicu je do visine od 14 km doveo posebno konstruiran zrakoplov WhiteKnightTwo (WK2), da bi ju potom otkvačio, nakon čega su piloti Mark Stucky i Clint Nichols uključili raketni motor.

SS2 je potom postigao brzinu od 1,43 Macha i stigao do visine od 21 km, da bi potom piloti isključili motor i potom započeli sa slijetanjem, tijekom kojeg je uključen takozvani "mehanizam pera", koji se sastoji od posebno konstruiranih pokretnih vrhova repa letjelice, koji služe za njezino usporavanje i stabiliziranje tijekom ponovnog ulaska u atmosferu.

Svi sustavi su radili savršeno, a piloti navode kako je let protekao glatko i stoga ne vide niti jednu prepreku za početak svemirskih komercijalnih letova kojima će Virgin Galactic i SS2 omogućiti nezaboravnu avanturu svim entuzijastima koji su u mogućnosti za 250.000 dolara osigurati svoje mjesto u letjelici. Za sada su Branson i ekipa već skupili oko 600 prijava, a na prvi let će krenuti i sam Sir Richard sa svojom obitelji.

Ako imate nekih milijun i četiristo tisuća kuna viška, svoju kartu rezervirajte na ovoj poveznici.

VIDEO: Nadzvučni let SS2 u stratosferuVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->