Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.06.2019. 11:02

Gilmour Space Technologies 

VIDEO: Raketa iz garaže kreće u svemir

Australska privatna svemirska tvrtka izradila je raketu 3D printanjem.

VIDEO: Raketa iz garaže kreće u svemir

Privatna svemirska tvrtka Gilmour Space Technologies iz Pimpame u Australiji, u svojim je pogonima izradila 9-metarsku raketu koja djeluje poput metka ili vojnog projektila, no namijenjena je suborbitalnom letu do kojeg bi trebalo doći, kako kažu, "vrlo skoro".

ext

Raketu su po pjesmi grupe Queen nazvali imenom "One Vision", a prema svemiru će ju ponijeti motor G-70 koji se u cijelosti razvija u tvrtki i čija se testiranja provode već duže vrijeme, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Gilmour Space Technologies na ovom projektu radi već 4 godine, a CEO tvrtke Adam Gilmour kaže da će nakon uspješnog lansiranja započeti druga faza razvoja raketa, s konačnim ciljem da se 2021. godine u orbitu Zemlje lansira znatno veća, trostupanjska raketa pod nazivom Eris, koja će imati mogućnost prevoženja korisnog tereta težine do 400 kg u nižu Zemljinu orbitu.

Eris

Početni stadij rakete imat će sedam G-70 hibridnih raketnih motora koji će stvarati potisak od 560 kN na razini mora, dok će se drugi stadij sastojati od 4 motora, a treći od samo jednog. Većina dijelova rakete izrađuje se 3D printanjem, a troškovi lansiranja tereta u orbitu će iznositi između 25 i 38 tisuća dolara po kilogramu, što će za potencijalne klijente biti vrlo povoljno, a biznis Gilmour Space Technologiesa učiniti isplativim. 

U svijetu se sve više pojavljuju privatne svemirske tvrtke koje imaju slične planove za poslovanje koje se temelji na jeftinom lansiranju manjih satelita, pa možemo reći da smo doista ušli u doba raketa iz garaže

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->