Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.07.2018. 10:03

MARSIS 

VIDEO: Radar otkrio tekuću vodu na Marsu

Na dubini od 1,6 km ispod polarnog leda vjerojatno se nalazi jezero tekuće vode.

VIDEO: Radar otkrio tekuću vodu na Marsu

Talijanska svemirska agencija ASI održala je tiskovnu konferenciju na kojoj su znanstvenici Nacionalnog instituta astrofizike (INAF) prezentirali važno otkriće na Marsu koje je omogućio njihov MARSIS (Subsurface Sounding Radar/Altimeter) instrument koji se nalazi na ESA Mars Express orbiteru koji kruži oko crvenog planeta od 2003. godine.

Istraživanje se temeljilo na teoriji staroj više od tri desetljeća, koja upućuje na mogućnost postojanja tekuće vode na Marsu ispod polarnih kapa, obzirom da se na tim mjestima može naći i na Zemlji. 

Korištenjem MARSIS-a koji je koristio radarske pulsove za proučavanje Marsove ionosfere i interne strukture, znanstvenici su došli do odraza koji se mogu objasniti isključivo velikim podzemnim jezerom tekuće vode.

„MARSIS je detektirao odjeke ispod površinske kape južnog pola Marsa koji su jači nego površinski. Odrazi su isti kao pri radarskom proučavanju subglečerske vode na Antarktici na mjestima poput jezera Vostok", izjavio je znanstvenik Roberto Orosei, suautor studije objavljene u publikaciji Science, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prema istraživanju, jezero je široko oko 20 km, a nalazi se oko 1600 metara ispod površine ledene kape. Znanstvenici ne mogu precizno reći koliko bi moglo biti duboko, ali su sigurni da mu je dubina najmanje jedan metar. Voda je vrlo vjerojatno slana jer je led iznad nje prilično čist i hladan, pa bi se slatka voda zaledila. 

Talijanski znanstvenici kažu da se s rezultatima istraživanja vjerojatno neće složiti mnogi njihovi kolege u svijetu, ali ističu da je ovo do sada najbolji dokaz postojanja tekuće vode na Marsu za koju vjeruju da će se naći u ovakvim podzemnim jezerima na brojnim mjestima oko polova crvenog planeta.

Plivaju li u tim jezerima kakve "ribice" zasad ne žele spekulirati, jer postojanje vode ne mora značiti i postojanje života.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->