Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.08.2017. 11:15

Dragonfly 

VIDEO: Quadcopter za istraživanje Titana

Znanstvenici Johns Hopkins laba predlažu NASA-i da 2019. godine na najveći Saturnov mjesec pošalje njihovog drona.

VIDEO: Quadcopter za istraživanje Titana

Još 2014. godine NASA je raspisala natječaj za bespilotnu letjelicu koja bi mogla istraživati najveći Saturnov mjesec Titan.

Tri godine nakon toga znanstvenici i inženjeri Johns Hopkins Applied Physics Laba predstavili su svojeg Dragonfly drona, odnosno quadcopter koji bi po njima bio idealan za tu zadaću, jer je dizajniran za let u rijetkoj atmosferi Titana na kojoj vladaju uvjeti niske gravitacije.

"Kada bi na Titan jednog dana stigao čovjek, bilo bi mu dovoljno staviti krila na ruke i mogao bi poletjeti", objašnjava uvjete na tom svemirskom tijelu znanstvenik Peter Bedini iz Johns Hopkins laba u ovom videu.

Uloga letjelice koja će posjetiti Titan biti će let od jedne geološke lokacije do druge, istraživanje površine oceana i atmosfere te prikupljanje podataka koji bi nam mogli otkriti može li se tamo ustanoviti ljudska kolonija.

Ako se pitate što će omogućiti energiju Dragonflyu potrebnu letenje Titanom, to neće biti Sunce, već RTG (Radioisotope Thermoelectric Generator) koji se već koristi u svemirskim letjelicama i satelitima, uključujući Cassini i Galileo misije.

Očekivano lansiranje NASA-ine misije na Titan planirano je za sredinu 2019. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->