Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.05.2020. 13:13

NASA 

VIDEO: Odabrane tvrtke koje će raditi mjesečev lander

NASA je izradu Artemis landera povjerila SpaceX-u, Dyneticsu i Blue Originu.

VIDEO: Odabrane tvrtke koje će raditi mjesečev lander

NASA-in program povratka čovjeka na Mjesec pod nazivom Artemis, osigurao je unosne ugovore s tvrtkama SpaceX, Dynetics i Blue Origin, koje je NASA upravo odabrala za razvoj novih mjesečevih landera koji će od 2024. godine na delje dovoditi astronaute na površinu našeg priridnog satelita.

Ugovori za 10 mjeseci rada u suradnji s NASA-om, privatnim svemirskim tvrtkama osiguravaju 967 milijuna dolara za razvoj. 

Nakon tog razdoblja NASA će odlučiti kada će i kojem timu dozvoliti provođenje inicijalnih demonstracijskih testova, nakon kojih će uslijediti priprema letjelica za misije na Mjesecu.

SpaceX svoj projekt temelji na razvoju Starship letjelice koja će se nalaziti na vrhu Super Heavy rakete, Bezosov Blue Origin razvija trostupanjski sustav koji uključuje sustav za slijetanje na Mjesec, sustav za uzlijetanje i sustav za transfer, dok Dynetics svoj projekt temelji na dvostupanjskom sustavu za slijetanje i uzlijetanje, kao što NASA objašnjava u ovom videu.

 

Sva tri projekta se razvijaju s istim ciljem, odnosno spuštanjem "prve žene i novog muškarca" na Mjesec, no međusobno se prilično razlikuju, no NASA kaže da joj to savršeno odgovara jer će iz toga puno lakše odabrati one tehnologije koje će biti najbolje, najisplativije, najučinkovitije i najsigurnije.

Zanimljivo je da je NASA među velikim tvrtkama koje su se također natjecale za projekt Artemis odbacila veliki Boeing kojem nije dodijeljen ugovor za Mjesec, iako ga je odabrala za projekt prijevoza astronauta na ISS.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->