Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2013. 10:14

OSIRIS-REx 

VIDEO: NASA 2016. kreće po uzorak tla najopasnijeg asteroida

Započele pripreme za sedmogodišnju misiju posjeta asteroidu Bennu koji prijeti Zemlji.

VIDEO: NASA 2016. kreće po uzorak tla najopasnijeg asteroida

NASA je izdala medijsko priopćenje u kojem kažu kako im je odobren projekt OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), te sada mogu krenuti u zadnju razvojnu fazu i izradu letjelice koja će posjetiti asteroid Bennu, izvesti opservacije njegovih globalnih karakteristika, izmjeriti (ne)gravitacijska svojstva i izvršiti druga istraživanja čiji rezultati će se usporediti sa istraživanjima pomoću teleskopa na Zemlji, a potom uzeti uzorak asteroidova tla minimalne količine od 60 grama, koji će se potom poslati na Zemlju specijalnom kapsulom.

Plan je da lansiranje OSIRIS-REx letjelice bude izvedeno 2016. godine, a sastanak s Bennuom će se dogoditi 2018., dok bi do povratka uzorka na Zemlju trebalo doći 2023. godine.

Tijekom misije OSIRIS REX će ukupno prevaliti 1.349.382.617 km, od čega 654.389.243 km otpada na putovanje ka njemu, a 512.465.122 km za povratak kapsule s uzorkom na Zemlju.

Ako vas zanima zbog čega je izabran baš taj asteroid, reći ćemo vam da se radi o najopasnijem (poznatom) asteroidu po Zemlju, mada smo još nekoliko generacija mirni od mogućnosti da nas pogodi.

Za ovaj asteroid koji ima promjer od 493 metra, napravi jedan krug oko Sunca za 436,6 dana i kreće se brzinom od 27,8 km u sekundi, između 2169. i 2199. godine postoji 8 potencijalnih mogućnosti kolizije s našim matičnim planetom, te se nalazi na vrhu ljestvice najopasnijih poznatih svemirskih tijela koja nam prijete.

Stoga znanstvenici smatraju kako treba izvesti detaljna istraživanja njegove mase, sastava, gravitacijskih svojstava, mapiranje površine, kako bi se preciznije moglo izračunati njegovu putanju u budućnosti, te ujedno saznati detalje koji bi nam mogli pomoći u njegovom odvraćanju ukoliko se pokaže da predstavlja projektil koji će nas jednog dana pogoditi.

Osim ovih nazovimo ih preventivno-apokaliptičkih istraživanja, Bennu nam može omogućiti i puno podataka o povijesti svemira, a uzorci koji će se prikupiti mogli bi otkriti i dosta toga o nama samima, jer bi mogli ukazati na postojanje spojeva koji su zaslužni za nastanak života, što bi bio dokaz teorije da su asteroidi rasadnici života u svemiru, što bi ujedno predstavljalo i neku vrstu garancije da je život češća pojava nego što mislimo.

Više informacija o OSIRIS-REx misiji i asteroidu Bennu potražite na službenoj stranici projekta.

VIDEO: Animacija misije OSIRIS-RExVezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Zemlja svemir OSIRIS-REx
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->