Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.05.2020. 13:00

Lunark 

VIDEO: Mjesečeva nastamba u origami stilu

Danski arhitekti proizveli su neku vrstu šatora za Mjesec i testirat će ga ovaj mjesec na Grenlandu.

VIDEO: Mjesečeva nastamba u origami stilu

Danski arhitekti i dizajneri iz studija SAGA Space Architects razvili su zanimljivu origami nastambu pod nazivom Lunark, za koju vjeruju da predstavlja izvrsni stambeni prostor za buduće kolonizatore Mjeseca, jer će ih štititi od vanjskih uvjeta, a istovremeno im neće biti teško postaviti je na površinu našeg prirodnog satelita.

Testna "kućica" za dvije osobe izrađena je od aluminijskog okvira prekrivenog sunčevim pločama i tijekom instalacije se rasklapa u stilu origamija.

Komforni interijer modula dolazi s mini kupatilom, dnevnim boravkom sa stolovima i policama, a u njemu se nalazi i 3D printer koji omogućuje izradu svih rezervnih dijelova opreme koja zatreba kolonizatorima na Mjesecu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ekipa danskih arhitekata koju vode Sebastian Aristotelis i Karl-Johan Sørensen tijekom ovog mjeseca će započeti testiranje Lunarka na sjeveru Grenlanda, gdje će im poslužiti za stanovanje puna tri mjeseca, kako bi isprobali njegovu učinkovitost. Kućica će morati odolijevati snažnim grenlandskim vjetrovima i temperaturama koje nisu toliko ekstremne kao na Mjesecu (-173 C do +127 C), ali se spuštaju i do 30 stupnjeva ispod ništice.

624132c0b365f633e3bfef5c5d8838a8_original

Konačni cilj mladih Danaca je pomoći u dizajnu mjesečevih nastambi, što uključuje i NASA-in projekt Artemis.

"Kombinirajući drevnu japansku umjetnost savijanja papira s metodom biomimikrije stvorili smo laganu i čvrstu rasklopnu strukturu", navode Aristotelis i Sørensen na svojoj stranici i dodaju kako je Lunark dizajniran za postavljanje na željeno mjesto sa svime što vam treba, uključujući namještaj, hranu, vodu i sustav za održavanje života, a jedino što postojeći dizajn ne omogućuje je nastamba pod pritiskom.

"Mjesečeva kuća" je težine od 1700 kg i može se rasklopiti s veličine 2,9 kubičnih metara na impresivnih 17,2 kvadratnih metara stambenog prostora i trebala bi čuvati stanovnike od vanjskih temperatura do -45 stupnjeva Celzijevih. Interijer sadrži i vertikalni vrt u kojem se može uzgajati povrće, a tu je i bioreaktor za uzgoj algi u zidovima koje će imati i ulogu štita protiv zračenja.

Da bi se Lunark jednog dana doista mogao postaviti na Mjesec trebat će ga doraditi tehnologijama koje NASA već razvija za nastambe na Mjesecu, a danski arhitekti vjeruju da bi joj njihov dizajn mogao poslužiti kao osnova za gradnju buduće mjesečeve baze.

Koliko je Lunark doista učinkovit za boravak u ekstremnom okolišu saznat ćemo kada (ako) Aristotelis i Sørensen prežive avanturu na Grenlandu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec origami Lunark nastamba
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->