Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.02.2013. 12:01

Android u svemiru 

VIDEO: Lansiranje satelita upravljanog mobitelom 25. veljače

Velika Britanija će u svemir lansirati prvi satelit čiju ključnu elektroniku predstavlja Nexus One.

VIDEO: Lansiranje satelita upravljanog mobitelom 25. veljače

Ako znate da je NASA dovela čovjeka na Mjesec pomoću računala koje je bilo slabije od mobitela, onda vas ne bi trebalo začuditi što će Velika Britanija 25. veljače u orbitu Zemlje lansirati prvi satelit koji će u sebi sadržavati Google/HTC Nexus One pametni Android telefon, koji će mu koristiti za upravljanje, navigaciju, snimanje Zemlje i Mjeseca, te izvođenje aplikacija uz čiju pomoć će prikupljati dragocjene podatke i slati ih na Zemlju.

Ovaj "cubesat" satelit veličine 30x30 cm i težine od 4,3 kg pod nazivom STRaND-1, razvili su znanstvenici Sveučilišta Surrey i Svemirskog centra Surrey (SSC) tvrtke Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL), a u svemiru bi trebao biti funkcionalan 6 mjeseci.

Satelit će 25. veljače u svemir lansirati Indijska svemirska istraživačka organizacija ISRO pomoću rakete Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) iz Sriharikote u Indiji, a bit će postavljen u heliosinhronu orbitu na visini od 785 km od površine Zemlje.

Kao što smo rekli, srce, mozak i dušu ovog satelita predstavlja HTC-ov Google Nexus One pametni telefon, koji je potpuno nemodificiran, dakle isti onakav Android uređaj kakav možete kupiti u dućanu.

"Nismo prerađivali Nexus. Radili smo mnoge testove s njim i ugradili svoj softver, no ovo je esencijalno regularan uređaj koji smo spojili preko USB-a i ugradili u satelit", kaže dr. Chris Bridges, voditelj Surrey Space centra.

U prvoj fazi misije STRaND-1 će koristi više eksperimentalnih aplikacija za prikupljanje podataka, dok će satelitom upravljati linux računalo proizvedeno u SSC-u. U drugoj fazi računalo će se isključiti, a sve njegove funkcije će preuzeti Nexus One, te će se ujedno pratiti funkcioniranje svih njegovih komponenti u svemiru.

Snimanje Zemlje i Mjeseca će se izvoditi 5 MP kamerom telefona, a bit će isprobane i aplikacije koje su pobijedile na SSC-ovom natječaju na Facebooku. To su iTesa, koja bilježi magnitude magnetskog polja oko telefona tijekom orbitiranja; STRaND Data app, koja prikazuje telemetriju na ekranu telefona; 360 app (Postcards from Space) koja služi za snimanje slika i videa koje će se moći naručivati; te Scream in Space, koja će omogućiti korisnicima da na telefon uploadaju svoj video na kojem vrište, koji će se potom pustiti preko zvučnika, a ugrađeni mikrofon će ga nastojati zabilježiti. Time će izjava iz filma Alien - "u svemiru nitko ne može čuti tvoj vrisak", napokon jednom zauvijek biti dokazana ili pobijena.

Znanstvenici navode kako će ovaj satelit izvoditi i eksperimente nevezane za Nexus One mobitel, pa će se testirati i WARP Drive (Water Alcohol Resisto-jet Propulsion De-orbit Re-entry Velocity Experiment), odnosno sustav kojim se korištenjem mješavine alkohola i vode nastoji dobiti potisak za pogon satelita, a također valja napomenuti da se u izgradnji satelita prvi puta koristilo i dijelove koji su izrađeni 3D printanjem

Izvor: SSTL

VIDEO: Nexus One upravlja STRaND-1 satelitomVezani sadržaji
Ključne riječi svemir Satelit Nexus One STRaND-1 SSTL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->