Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.09.2017. 11:32

SpaceX 

VIDEO: Kako vaša raketa ne smije sletjeti

Elon Musk objavio video s brojnim neuspješnim pokušajima vertikalnog slijetanja.

VIDEO: Kako vaša raketa ne smije sletjeti

Nakon što su SpaceX-ove rakete (raketni boosteri) naučili uspješno slijetati na kopno i plutajuće platforme u moru, Elon Musk se odlučio malo opustiti pa je dao zeleno svjetlo za izradu videa u kojem možete vidjeti brojna neuspjela slijetanja.

Razlozi zbog kojih su Muskove rakete završile u eksplozijama, vatri i tisućama komada doista su raznovrsni, jer je u nekim slučajevima dolazilo do grešaka na senzorima motora, nedostatka tekućeg kisika, curenja hidraulične tekućine, zaglavljenog usmjerivača potiska, kao i uslijed jednostavnih strukturalnih kvarova poput popuštanja noge (stajnog trapa), kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kao što se možete i sami uvjeriti, raketna tehnologija je doista osjetljiva i rakete će na najmanju grešku u izradi odgovoriti vrlo eksplozivno. Da biste izveli slijetanja poput onih koje izvodi SpaceX neće vam biti dovoljno ni najveće znanje o raketnoj znanosti, već ćete morati učiti iz grešaka, biti uporni i spremni potrošiti puno novaca. Od doba V2 raketa iz 2. svjetskog rata, dizajn raketa se nije previše promijenio, u osnovi su to balistički projektili koji umjesto eksplozivnog tereta prevoze ljude koji se tresu od straha na istom onom mjestu za koje su predviđene bojeve glave.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->