Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.08.2017. 11:17

At-Bristol 

VIDEO: Hubble prvi puta promatra stratosferu egzoplaneta

Stari svemirski teleskop još uvijek je učinkovit u istraživanju tajni svemira.

VIDEO: Hubble prvi puta promatra stratosferu egzoplaneta

Znanstvenici centra AT-Bristol analizirali su po prvi puta stratosferu jednog egzoplaneta, WASP-121b, koji kruži oko zvijezde koja se nalazi na 900 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje. Snimke koje su omogućile ovo istraživanje dolaze od Svemirskog teleskopa Hubble, koji je u orbitu Zemlje lansiran još 1990. godine, no još uvijek predstavlja važan alat astronomima i znanstvenicima koji proučavaju udaljene svjetove.

Istraživanja At-Bristola su ukazala da WASP-121b koji je 1,2 puta veće mase od Jupitera i 1,9 puta veći od njega, ima vrlo vruću stratosferu od nekih 2.500 stupnjeva celzijevih.

Kako bi nam predočili kako bi planet mogao izgledati kada bismo mu se približili, znanstvenici su angažirali animatore iz tvrtke Engine House VFX, koji su napravili animaciju njegovog orbitiranja ubrzanu 5.000 puta, koju možete pogledati ovdje.

Planet oko svoje zvijezde orbitira svakih 1,3 dana, a temperatura njegove stratosfere dovoljno je vruća da biste u njoj mogli topiti željezo, pa ga nazivaju "vrućim Jupiterom".

Astronomi planiraju pomoću Hubblea provesti dodatna istraživanja ovog egzoplaneta, no svi željno iščekuju dan kada će u svemir stići puno napredniji James Webb svemirski teleskop (JWST), čije lansiranje je planirano za 2018. godinu, koji bi nam trebao omogućiti nova saznanja o planetima izvan Sunčevog sustava.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->