Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.06.2020. 14:18

Fetch 

VIDEO: Europski rover za dovoz uzoraka s Marsa 

Mada ESA još nije poslala na Mars rover Rosalind Franklin, u razvoju je već rover koji će skupljati uzorke za slanje na Zemlju.

VIDEO: Europski rover za dovoz uzoraka s Marsa

Europska svemirska agencija će 2022. godine na Mars lansirati Rosalind Franklin rover čija će uloga biti potraga za životom, no u razvoju je već rover iduće generacije pod nazivom Fetch koji bi trebao poletjeti u svemir 2026. godine.

Fetch će biti dio američko-europskog projekta kojim se s Marsa želi poslati uzorke kamenja i tla na Zemlju, a ESA je ugovor za izradu novog rovera povjerila britanskoj podružnici Airbusa.   

Uloga novog rovera će biti obilazak lokacija na kojima će američki rover Perseverance ostavljati male cilindre s prikupljenim uzorcima, koje će Fetch potom skupiti i donijeti na mjesto s kojega će se s Marsa lansirati raketa koja će ih dovesti na Zemlju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Najveća razlika između Fetcha i rovera Rosalind Franklin rovera je u sustavu kretanja. Za razliku od drugih Marsovih rovera koji imaju 6 kotača, Fetch  ćeimati samo 4, pa kažu da će izgledati poput pješčanog buggya. Kotači će imati promjer od 70 cm, što je znatno više od Rosalind Franklina čiji kotači imaju promjer od 25 cm. Veliki kotači će mu omogućiti lakše svladavanje zahtjevnog terena, pa inženjeri neće morati zaobilaziti kritična mjesta s raspuklinama u tlu, kao što se to čini sa svim postojećim roverima.   Rover težine od 230 kg će biti i prilično brz, što znači da će dnevno moći prevaljivati na stotine metara na zahtjevnom terenu na kojem će prikupljati cilindre s uzorcima.

Fetch

Kotači su proizvedeni u NASA Glenn Research Centru, a rover će još posjedovati novi sustav vizualnog prepoznavanja objekata koji će pronalaziti uzorke, robotsku ruku kojom će hvatati male cilindre i novu autonomnu navigacijsku tehnologiju koja bi mu trebala omogućiti sigurno samostalno kretanje Marsovom površinom. 

Europa će ujedno izraditi Earth Return Orbiter satelit koji će kružiti oko Marsa i služiti kao međupostaja na koju će se slati spremnici s uzorcima prije slanja na Zemlju.

Ukoliko svi elementi ove misije budu razvijeni na vrijeme, prvi uzorci kamenja s Marsa trebali bi nam stići na Zemlju 2031. godine.Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars Airbus ESA rover uzorci Fetch
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->