Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.07.2019. 11:18

ESA 

VIDEO: Čudna orbita Mjesečeve orbitalne postaje

Umjesto kružnom putanjom Space Gateway će se kretati anđeoskim aureolom.

VIDEO: Čudna orbita Mjesečeve orbitalne postaje

Planeri misija u NASA-i i ESA-inom operativnom centru ESOC mjesecima su pokušali dogovoriti orbitu buduće međunarodne  mjesečeve svemirske postaje Lunar Gateway koja bi se u svemiru trebala naći u idućem desetljeću i služiti kao međupostaja za prijevoz opreme i astronauta na Mjesec i nazad na Zemlju, a biti će konstantno nastanjena kao ISS.

Gateway_Heracles_and_Orion

Nakon brojnih debata, simulacija i izračuna, znanstvenici su se napokon usaglasili da se postaja neće kretati kružnom orbitom oko Mjeseca kao Apollo letjelice, već takozvanim "anđeoskim aureolom", odnosno elipsom koja će se kretati zajedno s Mjesecom i na najbližem dijelu će biti udaljena 3.000 km od površine Mjeseca, a na najudaljenijem 70.000 km, kao što možete vidjeti u ovom videu

Orbite poput ove su moguće zbog međudjelovanja Zemljinih i Mjesečevih gravitacijskih sila. "Kada su dva velika svemirska tijela u plesu (interakciji) u svemiru, manji objekt se može zarobiti u stabilne ili skoro stabilne pozicije u relaciji s orbitalnim masama, također poznate kao Lagrangeove točke", navodi ESA.

Glavni razlog zbog kojeg je odabrana upravo ovakva orbita leži u potrošnji energije. Bijeg iz Zemljine gravitacije zahtijeva veliku količinu energije, kao i kočenje potrebno za slijetanje na Mjesec. Dio te energije može se uštedjeti tako da sastavimo međupostaju koja će ostati u orbiti, pa za slijetanje na Mjesec uzimamo samo ono što nam treba da stignemo na površinu. U ovoj orbiti će za sve operacije i manevre slijetanja, uzlijetanja, spajanja i lansiranja trebati puno manje količine energije, što će znatno pojeftiniti i olakšati putovanja ljudi na Mjesec i natrag.

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->