Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.12.2019. 12:46

ESA 

VIDEO: Cheops teleskop će profilirati egzoplanete

Lansiranje europskog svemirskog teleskopa je odgođeno i čeka se na objavu novog termina.

VIDEO: Cheops teleskop će profilirati egzoplanete

Danas smo vam htjeli omogućiti direktan prijenos lansiranja Cheops satelita kojeg je u svemir trebala ponijeti Soyuz-Fregat raketa iz europskog Spaceport uzletišta u Kourou u Francuskoj Gvajani.

Lansiranje je nažalost odgođeno zbog tehničkog problema s gornjim stadijem Fregat boostera, no ESA kaže da će uskoro objaviti novi termin.

Cheops je europski svemirski teleskop namijenjen proučavanju planeta izvan Sunčevog sustava, a uloga mu nije tražiti nove egzoplanete, već profilirati već otkrivene.

To znači da će nastojati ustanoviti sastav, vrstu i druge značajke egzoplaneta, poput toga radi li se o plinovitim ili kamenitim planetima. Satelit punog imena CHaracterising ExOPlanet Satellite zajednički je razvilo 11 članica ESA-e pod vodstvom Švicarske, a jedan od glavnih instrumenata mu je teleskopski fotometar koji su razvila Sveučilišta u Bernu i Ženevi. Instrument će mjeriti sićušne promjene u svjetlu kada neki planet prolazi ispred matične zvijezde kako bi ustanovio njegov precizni promjer. Ti podaci će u kombinaciji s podacima o masi omogućiti znanstvenicima da otkrivaju gustoću planeta, što bi trebalo otkriti ponešto o sastavu i internoj strukturi, kao i o nastanku i evoluciji planeta. 

Cheopsova osnovna misija je proučavati između 400 i 500 planeta koji su određeni kao mete kroz iduće 3,5 godine, a većina njih će biti veličine između Zemlje i Neptuna, odnosno oni koje obično nazivamo "superzemljama", kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Cheops je satelit koji bi trebao utri put budućim istraživanjima puno većih snažnijih svemirskih teleskopa poput JWST-a (James Webb Space Telescope) koji bi se u svemiru trebao naći 2021. godine i moći će analizirati kemijski sastav atmosfera egzoplaneta. To znači da će europski satelit odabrati najbolje kandidate, kako bi JWST primjerice mogao istražiti imaju li potencijal da ne njima postoji organski život.

Vođa Cheopsovog tima je znanstvenik Didier Queloz, koji je ove godine osvojio Nobelovu nagradu za otkriće prvog planeta izvan Sunčevog sustava 1995. godine. Od tada do danas otkriveno je više od 4000 egzoplaneta, a Queloz je povodom primanja Nobela izjavio kako duboko vjeruje da ćemo unutar 30 godina pronaći vanzemaljski život.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->