Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2013. 12:39

Dream Chaser 

VIDEO: Astronauti u simulatoru nasljednika Space Shuttlea

Započeli ozbiljni testovi nove višekratno iskoristive letjelice koja će prevoziti astronaute na ISS.

VIDEO: Astronauti u simulatoru nasljednika Space Shuttlea

Letjelica Dream Chaser koju razvija tvrtka Sierra Nevada Corporation Space Systems stigla je u NASA-in Dryden Flight Research centar u Edwardsu, Kalifornija, gdje će uskoro započeti testovi leta i slijetanja na pistu.

Poput Space Shutttlea, Dream Chaser je dizajniran tako da ga u svemir lansira raketa (Atlas V), dok se slijetanje obavlja jedrenjem i spuštanjem na standardnu avionsku pistu. Dream Chaser bi u budućnosti trebao služiti za orbitalne letove, opskrbu ISS-a namirnicama, te prevoženje do 7 članova posade na svemirsku postaju.

U prvim testovima koji će se provoditi, NASA će prevoziti letjelicu na kamionu, te bilježiti aerodinamične podatke, a tijekom ovog ljeta bi trebalo doći do prvog slobodnog leta, ispuštanjem Dream Chasera s teretnog zrakoplova, te slijetanja na pistu.

U međuvremenu dok se letjelica priprema za testove, 6 astronauta je započelo s "igranjem" u posebno dizajniranom simulatoru Dream Chasera, kako bi bili spremni za letenje i posebice sletanje, što je najkritičniju element ovogodišnjeg testiranja.

Za sada nije poznato kada bi se Dream Chaser po prvi puta trebao naći u svemiru, no američka javnost bi željela da do toga čim prije dođe, jer nisu previše oduševljeni što Amerikance na ISS prevoze ruski Soyuzi. 

VIDEO: Test slijetanja Dream Chasera u simulatoru

VIDEO: Animacija budućih svemirskih misija Dream ChaseraVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->