Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.07.2020. 13:48

Hope 

VIDEO: Arapi uspješno lansirali letjelicu na Mars

Japanska raketa H-IIA po savršenom je vremenu uspješno lansirala letjelicu Ujedinjenih Arapskih Emirata u svemir.

VIDEO: Arapi uspješno lansirali letjelicu na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati za korak su bliže da se pridruže istraživanju Marsa iz orbite, nakon što je japanska raketa H-IIA tvrtke Mitsubishi Heavy Industries, uspješno u svemir lansirala njihov orbiter Al Amal, odnosno Hope.

Lansiranje je izazvalo veliko oduševljenje u kontrolnoj sobi Mohammed bin Rashid Space Centra, jer predstavlja početak najambicioznijeg svemirskog projekta bogate zemlje s arapskog poluotoka, koja se sve više želi uključiti u istraživanja svemira, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Letjelica Hope, veličine osobnog automobila, do Marsa će putovati idućih 7 mjeseci, više puta korigirati svoju putanju, a u njegovu orbitu bi trebala stići u veljači 2021., kako bi mogla započeti analiziranje atmosfere i klime crvenog planeta, što joj predstavlja primarnu znanstvenu zadaću. 

Ovim lansiranjem UAE su prvi uspjeli iskoristiti idealni "prozor" lansiranja, odnosno najoptimalniji međusobni odnos Zemlje i Marsa, koji se omogućuje svakih 26 mjeseci. Čime su pretekli amerikance i Kineze.

Nakon dolaska letjelice u svemir nakratko je zavladala panika u kontrolnom centru, jer su znanstvenici mislili da se jedan solarni panel nije otvorio, no ubrzo je stigla potvrda da su oba panela otvorena, a prema komunikaciji s letjelicom čini se da svi sustavi funkcioniraju savršeno.  

Emirati su odlučili da neće samostalno izraditi letjelicu Hope jer bi im to oduzelo previše vremena, pa su se udružili s nekoliko američkih institucija, uključujući Sveučilište u Boulderu, Arizona State sveučilište i Sveučilište California u Berkeleyu.

Najveći veliki ispit letjelica će imati u veljači iduće godine, kada bi njezini potisnici trebali raditi punih 30 minuta kako bi je pravilno insertirali u orbitu Marsa. Taj manevar će usporiti Hope s više od 121.000 km/h na 18.000 km/h, a letjelica bi ga trebala provesti potpuno autonomno, bez ikakvog upravljanja sa Zemlje.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->