Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2019. 10:44

ESA 

VIDEO: 3D bioprintanje kože i kostiju na Marsu

Znanstvenici ESA-e istražuju mogućnosti bioprintanja ljudskog tkiva u svemiru.

VIDEO: 3D bioprintanje kože i kostiju na Marsu

Kada se ljudi jednog dana upute na Mars, mogli bi do tamo putovati nekoliko godina, a u slučaju neke ozbiljne ozljede ili opekline, neće moći okrenuti svemirski brod i vratiti se na Zemlju.

Iz tog razloga ESA sve više razmatra mogućnost 3D bioprintanja ljudskih "rezervnih dijelova" poput kože, kostiju i organa, a znanstvenici Sveučilišne bolnice na Tehničkom sveučilištu u Dresdenu, uspjeli su tom tehnologijom izraditi prve uzorke kože i kostiju za potrebe svemirskih "popravaka". Mada je ta tehnologija još uvijek u ranoj fazi čak i za opću primjenu na Zemlji, Europska svemirska agencija kaže da je od posebno velike važnosti za medicinsku skrb u svemiru, gdje se ljudsko tijelo liječi i oporavlja znatno sporije.    

ESA - 3D bioprintanje u svemiru

Obzirom na uvjete mikrogravitacije, znanstvenici su morali razviti tehniku koja omogućuje 3D printanje bez obzira na gravitacijske uvjete u Svemiru ili na tijelima Sunčevog sustava, pa su stoga biljnim materijalom zgusnuli ljudsku krvnu plazmu koja se koristi za bioprintanje stanica i potom započeli s printanjem kože, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za printanje kostiju, znanstvenici su 3D printanim stanicama dodali "cement" od kalcijevog fosfata koji je služio kao potporni materijal, a razgrađuje se bez ikakvih posljedica u ljudskom tijelu koje ga apsorbira dok kost raste, kao o što možete vidjeti u ovom videu.

Prvi uzorci kože i kostiju tek su jedan korak u razvoju ovog tipa svemirske medicine, a znanstvenici sada žele ustanoviti kakvu sve medicinsku opremu trebaju osigurati, pomoću koje bi astronauti mogli samostalno provoditi 3D bioprintanje i vršiti kirurške zahvate. ESA smatra da će razvoj ove tehnologije za potrebe medicine u svemiru i na Marsu zapravo biti od najveće koristi na Zemlji.Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir ESA koža kosti 3D bioprintanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->