Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2013. 12:32

NASA 

Uspješno testiran 3D isprintani raketni motor

NASA je testirala 3D isprintani raketni motor koji bi mogao znatno skresati troškove lansiranja letjelica.

Uspješno testiran 3D isprintani raketni motor

NASA je objavila kako je njihov Glenn Research Centar u Clevelandu proveo uspješne testove raketnog motora, odnosno Rocket Engine Injektora koji je proizvela tvrtka Aerojet Rocketdyne.

Posebna zanimljivost je u tome što je Rocketdyne proizveo ovaj injektor metodom koja uključuje taljenje i stapanje finog metalnog praha visokoenergetskim laserom u trodimenzionalne strukture, pa bismo mogli reći kako je ovo prvi raketni motor izrađen tehnologijom 3D printanja.

Kako bi se potvrdila njegova funkcionalnost provedena je serija "ispaljivanja" tekućeg kisika i plinovitog vodika, što je demonstriralo kako je moguće dizajnirati i konstruirati funkcionalni injektor pomoću ove tehnologije laserskog taljenja, odnosno 3D printanja.

NASA kaže kako je injektor srce raketnog motora, pa ukoliko je njega moguće proizvesti ovom tehnologijom, mogućnosti koje se nude za proizvodnju druge opreme i dijelova su još veće.

Nakon ovog testa koji je označio zeleno svjetlo za uvođenje tehnologije 3D printanja u proizvodnju dijelova za motore svemirskih raketa, znanstvenici će započeti s izradom i testiranjem dijelova u pravim veličinama, no ne očekuje se da će prva raketa s motorom izrađenim ovom tehnologijom poletjeti prije 2017. godine.

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->