Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2020. 10:05

Bijela kuća 

Trump izdao zapovijed za rudarenje na Mjesecu

SAD postavlja političke temelje za iskorištavanje resursa na Mjesecu i asteroidima.

Trump izdao zapovijed za rudarenje na Mjesecu

Vodeni led i drugi resursi na Mjesecu koji će pomoći SAD-u u dugotrajnoj nazočnosti na Mjesecu sada su dobili i formalnu dozvolu Bijele kuće za iskorištavanje od strane američkih tvrtki.

Američki predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu zapovijed kojom se potiče prikupljanje i eksploatacija resursa u svemiru. Trump smatra da trenutni regulatorni režim, točnije Ugovor o svemiru iz 1967. dopušta korištenje takvih resursa. Sjedinjene Države nisu potpisale "Mjesečev ugovor" iz 1979. kojim je propisano da se neznanstvenom uporabom svemirskih resursa upravlja od strane međunarodnih zakonodavnih tijela, a 2015. godine Kongres je donio zakon koji izričito dopušta američkim kompanijama i građanima da koriste resurse Mjeseca i asteroida.

Drugim riječima, SAD najnovijom Trumpovom odlukom dopušta svim američkim tvrtkama i organizacijama da na Mjesecu rade što god žele ukoliko je to u interesu Amerikanaca, odnosno na neki način privatiziraju njegove resurse za razne potrebe.

To znači da ova izvršna zapovijed još snažnije poručuje kako SAD ne vidi svemir kao "globalnu zajednicu" i omogućuje slobodan pristup rudarenju izvan Zemlje bez potrebe za poštivanjem ili potpisivanjem bilo kakvih međunarodnih sporazuma. 

Glasnogovrnik Bijele kuće kaže da je ova izvršna uredba pod nazivom "Encouraging International Support for the Recovery and Use of Space Resources" bila u razvoju dulje od godinu dana, a njezina ideja je da se učvrsti pozicija SAD-a u pregovorima s međunarodnim partnerima u vezi NASA Artemis programa za istraživanje Mjeseca.

Ako se nekome ne sviđa što Amerika želi samostalno odlučivati što će raditi na Mjesecu, Trump je osnovao Space Force, pa uvijek mogu uskočiti stormtrooperi koji će čuvati interese SAD-a na neke druge načine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SAD Mjesec rudarenje Donald Trump
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->