Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.07.2011. 00:26

NASA 

Testiranje Oriona u bazenu

Na dan kada je povratkom Atlantisa iz svemira službeno ugašen program Space Shuttle, NASA je izvela testiranje vodenog slijetanja kapsule Orion. Pljus!

Testiranje Oriona u bazenu

Svojom pojavom Space Shuttle je potpuno promijenio svemirske letove. Jedna od glavnih odlika mu je bilo spuštanje, koje je izvodio glatko i elegantno, slijetanjem na pistu poput bilo kojeg zrakoplova. Dotadašnje kapsule koje su se spuštale padobranima na površinu zemlje (Rusi) ili u vodu (Amerikanci), Shuttle je nakon prvog slijetanja pretvorio u obične kontejnere, ili kako su to neki lijepo rekli, bojlere.

Nakon 30 godina Space Shuttle ere, bojleri se vraćaju u program NASA-e. Troškovi proizvodnje i održavanja Space Shuttlea natjerali su NASA-u, da u potpunosti napusti dalji razvoj i financiranje takvih svemirskih letjelica, te se vrati razvoju kapsula za posadu iz starih dobrih vremena Marinera i Apolla, jer su drastično jeftinije u svim segmentima.

 kapsula Orion je u osnovi bila zamišljena samo kao spasilačka kapsula za astronaute ISS-a u slučaju nužde 

Iz tog razloga je pokrenut projekt kapsule Orion, koja je još prije nekoliko godina bila zamišljena samo kao spasilačka kapsula za astronaute ISS-a u slučaju nužde, no u budućnosti će dugo vremena biti jedina svemirska letjelica NASA-e za sve misije s ljudskom posadom, a i do toga će trebati pričekati nekoliko godina.

VIDEO - Orion uspješno pljusnuo u bazen

NASA nastavlja gdje su stali prije 30 godina, testirajući prototip kapsule Orion u velikom bazenu. Kapsula od 1100 kg je odlično prošla test otkačivanja s rampe i pada u vodu pri brzini od 40 km/h, no moramo priznati kako se tijekom gledanja ovog prizora osjećamo kao da smo upali na snimanje nekog B filma o počecima ljudskih letova u svemir.

Smiješno, s laganim osjećajem gorčine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->