Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.02.2012. 12:21

CleanSpace One 

Švicarski smetlar čisti orbitu

Znanstvenici razvijaju male satelite koji će čistiti orbitalno smeće oko Zemlje.

Švicarski smetlar čisti orbitu

Do 2016. godine Švicarski svemirski centar lansirat će u orbitu Zemlje satelit pod nazivom CleanSpace One, koji će hvatati orbitalno smeće i potom ga otpremiti na sagorijevanje u Zemljinoj atmosferi.

Ovaj projekt vrijednosti 11 milijuna dolara dovest će do nastanka čitave flote satelita-smetlara, koji će čistiti orbitu Zemlje od ostataka svemirskih misija nakupljenih tijekom 50 godina ljudske nazočnosti u svemiru.

Orbitalno smeće je već počelo opasno prijetiti satelitima u orbiti Zemlje i ugrožavati lansiranja novih misija, a međunarodna svemirska postaja ISS, u zadnje se vrijeme nekoliko puta morala izmiještati s putanje zbog izbjegavanja velikih komada svemirskog otpada koji joj je opasno prijetio.

Sateliti koje razvijaju Švicarci neće biti veći od kutija za cipele, a na sebi će imati hvataljku kojom će loviti smeće i potom zajedno s njim otići u prirodni "krematorij" Zemljine atmosfere, gdje će u cijelosti sagorjeti.

"Naša je namjera proizvoditi i prodavati čitavu obitelj svemirskih satelita-smetlara, koji će biti u stanju deorbitirati sve vrste orbitalnog otpada", izjavio je Volker Gass, direktor Švicarskog svemirskog centra na Politehničkoj školi u Lousanni.

NASA je nedavno procijenila kako u orbiti Zemlje postoji oko 6 tisuća tona svemirskog otpada, pa Švicarci u razvoju svojih satelita-smetlara vide mogućnost unosnog posla.

Prvi švicarski svemirski smetlar će biti testiran na jednom od dva mala švicarska satelita, SwissCubeu koji je lansiran 2009. godine ili TIsatu lansiranom 2010.

Švicarcima u ovom projektu najveći problem predstavlja međunarodna zakonska svemirska regulativa, obzirom da nije jasno kome pripada smeće u orbiti, niti tko će ga imati obavezu uklanjati, a pogotovo nije jasno tko bi za njegovo zbrinjavanje trebao plaćati naknadu za zbrinjavanje.

Stoga će Švicarska svemirska agencija po tom pitanju morati postići koncenzus više država, posebice onih koje su do sada lansirale svemirske misije, kako bi od njih dobivali neki paušal za odvoz smeća.

Hoće li nam uskoro na računima za komunalno stajati stavka "naknada za zbrinjavanje svemirskog otpada"?

VIDEO - CleanSpace One u akciji 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->