Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2011. 18:09

NASA 

Sprema se 15. NEEMO ekspedicija

Podvodni krajolici simuliraju površinu asteroida

Sprema se 15. NEEMO ekspedicija

Kako bi istražili najbolje načine za istraživanje asteroida u skoroj budućnosti, znanstvenici i inženjeri NASA-e pripremaju 15. podvodnu ekspediciju pod nazivom NASA Extreme Environment Mission Operations (NEEMO).

neemo2

Ovogodišnja NEEMO ekspedicija u kojoj će sudjelovati inženjeri i astronauti planirana je za listopad, no kako je ovo prvi puta da se simulira istraživanje asteroida, prije toga ih čekaju brojne pripreme.

Za početak će inženjeri posjetiti podvodni laboratorij National Oceanic and Atmospheric Administration's Aquarius, u blizini Key Larga na Floridi, kako bi radili na konceptima koji će se testirati ove jeseni.

neemo3

"Čak ni najveći stručnjaci ne mogu točno odgovoriti kakva će površina asteroida dočekati buduće astronaute", kaže vođa NEEMO projekta Bill Todd. "Postoje asteroidi za koje još uopće ne znamo, pa tako možemo samo pretpostavljati uvjete na njima", dodaje.

 postoje asteroidi za koje još uopće ne znamo, pa možemo samo pretpostavljati uvjete na njima 

Bill Todd

NEEMO 15 će istraživati tri aspekta misije na asteroid, kako se pričvrstiti na površinu, kako se po njemu kretati, te kako najbolje prikupljati podatke. Za razliku od Mjeseca ili Marsa, asteroid može imati vrlo slabu gravitaciju koja bi na površini održavala astronaute ili vozila, stoga je vrlo važno pronaći način sigurnog "sidrenja", što odgovara uvjetima pod vodom. Stoga će NEEMO 15 isprobavati nekoliko načina sidrenja, te stvaranja "sidrišnih polja" preko kojih bi se mogli povući sigurnosni kabeli za koje bi bila zakačena oprema i astronauti, kako ne bi odletjeli u svemir.

VO3

Preliminarne pripreme za misiju u listopadu kreću ovih dana, kako bi znanstvenici mogli osigurati sve potrebno za ozbiljne testove koji ih čekaju na jesen. Za vrijeme tih preliminarnih testova radit će u podvodnim uvjetima, ali neće boraviti unutar podvodne baze. To će svim sudionicima omogućiti izlazak na površinu, kako bi mogli donositi novu opremu ukoliko bude potrebno.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid svemir NEEMO 15
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->