Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2011. 16:49

Falcon Heavy 

SpaceX predstavio najveću raketu

Najveća raketa nakon Saturna V u stanju je ostvariti put na Mars i povratak s njega.

SpaceX predstavio najveću raketu

Privatna američka svemirska kompanija SpaceX na jučerašnjoj press konferenciji predstavila je svoju novu raketu, Falcon Heavy, koja će biti u stanju ponijeti u svemir dvostruko više tereta u odnosu na bilo koju drugu i to za samo trećinu cijene u odnosu na konkurenciju.

flacon-heavy3

Falcon Heavy svojim snažnim motorima stvara potisak snage 15 Boinga 747

Predsjednik uprave SpaceX, Elon Musk, rekao je kako raketa može u svemir izbaciti teret do 52 tone, što je ekvivalent Boinga 747 s posadom, putnicima i prtljagom. U povijesti svemirskih letova samo je Saturn V raketa (koje je prevozila Apollo misije na mjesec) bila veća od ove.

Musk

Predsjednik uprave SpaceX-a Elon Musk predstavio je novu raketu

Odgovarajući na pitanja novinara, Musk je između ostaloga naveo kako je Falcon Heavy u stanju izvršavati i misije u dubokom svemiru, uključujući put na Mars. Praktički bi mogao stići do Marsa, nakon čega bi mu ostalo dovoljno goriva da se vrati na Zemlju, što za sada još niti jedna druga letjelica nije u stanju. Takve mogućnosti rezultat su sustava motora koji omogućuju da raketa stigne u orbitu Zemlje pomoću 2 motora prvog stupnja koji se potom odvajaju, nakon čega glavnom motoru ostaje praktično puni kapacitet goriva.

 Heavy Falcon može nositi korisni teret ekvivalentan punom Boingu 747 

Elon Musk

Prvi testni let Falcon Heavy rakete u orbitu Zemlje planiran je za 2012. godinu, dok bi tijekom 2113. mogao započeti s prijevozom misija za potrebe svemirskih agencija i komercijalnih tvrtki. Kompanija je već objavila i raspon cijena, koje će se kretati između 80 i 125 milijuna dolara po lansiranju, što će ovisiti o količini i težini tereta. Također je naglašeno kako raketa posjeduje sve sigurnosne sustave koji zadovoljavaju propise NASA-e za letove s ljudskom posadom, pa je stoga za očekivati kako će SpaceX imati veliku šansu za prijevoz budućih misija Nacionalne američke svemirske agencije, koja nakon gašenja Space Shuttle programa ove godine, ipak neće ovisiti o ruskim letjelicama.

FALCON HEAVY - VIDEO ANIMACIJAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->