Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.07.2013. 13:07

Hubble 

Pronađen planet azurno plave boje

Svemirski teleskop Hubble pronašao planet van Sunčevog sustava koji je bojom sličan Zemlji.

Pronađen planet azurno plave boje

Znanstvenici NASA-e i ESA-e su prvi puta odredili točnu boju planeta koji kruže oko jedne zvijezde izvan Sunčevog sustava.

Kada bi se ovaj planet s oznakom HD 189733b gledao izbliza, bio bi tamno plave kobalt boje i podsjećao bi na boju Zemlje vidljive iz svemira, no sve sličnosti s našim matičnim planetom tu prestaju.

Naime, ovaj lijepi plavi planet je veliki plinski div koji se nalazi vrlo blizu matične zvijezde, pa mu je atmosfera temperature veće od 1.000 stupnjeva celzija, umjesto kiše pada staklo, a vjetrovi pušu brzinom od 7000 km na sat. 

Na udaljenosti od 63 svjetlosne godine od nas, ovaj turbulentni svijet je jedan od najbližih egzoplaneta kod kojeg se može vidjeti prijelaz ispred svoje zvijezde. Kako bi ustanovili njegovu boju, astronomi su mjerili koliko se svjetlosti reflektira od površine planeta, što je omjer koji se naziva albedo. 

boje planeta

Usporedba boja planeta u Sunčevom sustavu s planetom HD 189733b.

Kako bi izolirali svjetlo planeta od onog zvjezdanog, tim je koristio spektrograf Hubbleovog svemirskog teleskopa kako bi promatrao sustav prije, tijekom i nakon što je planet prošao iza zvijezde oko koje orbitira. Kako je prošao iza svoje zvijezde, svjetlost reflektirana od planeta nije se privremeno mogla vidjeti i smanjena je količina svjetlosti sustava.

"Vidjeli smo kako svjetlost cijelog sustava pada u plavi dio spektra kada planet prolazi iza svoje zvijezde", objašnjava Tom Evans sa Sveučilišta u Oxfordu, Velikoj Britaniji, glavni autor ovog znanstvenog rada. "Iz toga možemo zaključiti da je planet plav jer je signal ostao konstanta na drugim bojama koje smo izmjerili." 

HD 189733b pripada u klasu planeta poznatih kao "vrući Jupiteri". Ti golemi planeti su slične veličine kao i plinoviti divovi u Sunčevom sustavu, s tom razlikom što se nalaze u neposrednoj blizini matične zvijezde, 

Izvori: Znano.st, Hubble

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->