Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2011. 15:22

Smrt kometa 

Povijesna snimka udara kometa u Sunce

NASA-in Solar Dynamics opservatorij snimio je prvu snimku udara kometa u Sunce u povijesti. Naše Sunce ovaj udar nije ni osjetilo.

Povijesna snimka udara kometa u Sunce

Prije nekoliko dana, NASA-in satelit, opservatorij SDO, koji kruži o orbiti Zemlje i proučava Sunce koristeći posebne kamere koje djeluju u ultraljubičastom spektru, snimio je zabijanje jednog kometa u površinu našeg Sunca.

 uslijed ekstremne vrućine i razine zračenja, komet je doslovce ispario 

Komet najvjerojatnije pripada takozvanoj grupi Kreutz kometa, čije su putanje karakteristične po tome da ih dovode u neposrednu blizinu Sunca. Kometi te skupine najvjerojatnije pripadaju ostacima jedne velike komete koja se raspala prije više stoljeća, a nazivaju se prema njemačkom astronomu iz 19. stoljeća Heinrichu Kreutzu.

Do sada su kometi snimljeni samo u blizini Sunca, no ovo je prvi slučaj da su kamere zabilježile jedan koji se zabio u njega.

NASA-ini astronomi navode kako je zbog ekstremne vrućine i razine zračenja, komet potpuno ispario, pa bi se moglo reći da ga je Sunce osjetilo manje nego što mi osjećamo kada nam na kožu sleti komarac, bez da nas ubode.

VIDEO - komet koji se možda zabio u Sunce

Prije nekoliko mjeseci, NASA je objavila ovu snimku jednog kometa iz iste skupine koji se "najvjerojatnije" zabio u Sunce, no to nije potvrđeno, jer je pogled na mjesto mogućeg udara bio skriven, pa postoji mogućnost da je promašio našu matičnu zvijezdu. Posebna zanimljivost ovog videa je u tome što je Sunce imalo jednu erupciju baš u trenutku kada mu je prilazio komet, no znanstvenici tvrde kako je nemoguće da je komet te veličine bio u stanju izazvati takav izboj. U svakom slučaju ovo djeluje vrlo zanimljivo.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->