Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.08.2018. 13:41

Space Force 

Potvrđeno: Američke svemirske vojne snage za 2 godine 

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence predstavio je plan za uvođenje Space Forcea u američku vojsku.

Potvrđeno: Američke svemirske vojne snage za 2 godine

Vjerojatno vam je poznato da je američki predsjednik Donald Trump najavio uvođenje posebnih svemirskih borbenih jedinica u vojsku SAD-a, a sada je njegov potpredsjednik Mike Pence održao tiskovnu konferenciju na kojoj je otkrio ponešto konkretnih detalja o novom programu koji će biti pokrenut 2020. godine, ukoliko se Kongres složi s njegovim uvođenjem.

Pence je u svojem izlaganju naveo tri najvažnije stvari koje će biti potrebne za uvođenje i funkcioniranje novog roda američke vojske pod nazivom Space Force.

Kao prvo, uvesti će se novo zapovjedništvo pod nazivom U.S. Space Command, koje će upravljati svim vojnim svemirskim operacijama, osigurati integraciju u čitavu američku vojsku te razviti borbene doktrine za ratovanje u svemiru, taktike, tehnike i procedure za budućnost svemirskih vojnih operacija.

Druga važna stvar biti će uvođenje vojnih astronautskih jedinica koje možemo slobodno nazvati svemirskim marincima, jer ih Penca naziva "elitnom grupom ratnika specijaliziranih za ratovanje u svemiru".

Kao treću stavku američki potpredsjednik navodi izradu čitave nove birokratske strukture koja će definirati sve linije odgovornosti i omogućiti upravljanje svim procesima potrebnim za održavanje i razvoj Space Forcea.

Trumpov kontroverzni prijedlog militarizacije svemira dosad je izazivao puno rasprava i naišao na mnoge osude u svijetu, ali i u SAD-u, no sada je jasno da se američki predsjednik nije nimalo šalio, pa je za očekivati kako će i druge velike sile poput Rusije i Kine sada otvoreno razvijati svemirsko ratovanje. Zapravo, činjenica je da iza svih nacionalnih svemirskih programa oduvijek stoje vojni programi, pa će ih ovo samo demistificirati i skinuti im jedan tanki sloj tajnosti, što će omogućiti lakše trošenje novca poreznih obveznika za nove borbene jedinice i tehnologije. Doduše, postoji bojazan da će ovo smanjiti proračun za znanstvena svemirska istraživanja, no ona su i do sada trošila samo mrvice novca u usporedbi s vojnom industrijom.

Najgora stvar koja se može dogoditi je da velike sile u svemir dovedu nuklearno naoružanje, jer iako međunarodni sporazumi to ne dopuštaju, činjenica je da Trump nimalo ne poštuje ono što su potpisivali njegovi prethodnici u Bijeloj kući. Dobrodošli u militarizirani svemir!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->