Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.12.2014. 16:03

Orion 

Poletjela raketa koja će nas voziti na Mars

Raketa Delta IV Heavy uspješno je poletjela u svemir i sa sobom ponijela Orion letjelicu koja će prevoziti ljude do Mjeseca i Marsa.

Poletjela raketa koja će nas voziti na Mars

NASA nas je danas za još jedan korak približila šetnji Marsom, uspješnim lansiranjem letjelice Orion koju je u svemir ponijela raketa Delta IV Heavy. Letjelica i drugi stadij rakete su potom postavljene u inicijalnu orbitu oko Zemlje 17 minuta nakon polijetanja, a inženjeri su pritom izvodili niz testova, uključujući rotiranje letjelice, kako bi se kontrolirala temperatura.

liftoff6

U sljedećoj fazi drugi stadij je svojim potisnikom letjelicu iz orbite uputio ka "slobodnom svemiru", nakon čega je ušla u zonu najvišeg zračenja, prošla kroz Van Allenov pojas na udaljenosti od 5.793 km od Zemlje i potom krenula prema natrag, te se se ponovo izložila snažnom zračenju. Taj test će biti jedan od najvažnijih za buduće ljudske misije, jer bi senzori u letjelici trebali pokazati hoće li astronauti biti na sigurnom kada se nađu izloženi snažnoj radijaciji.

fairring_jettison_3

Valja naglasiti da tijekom ovog testa u letjelici Orion nema ljudske posade, mada je ona dizajnirana upravo za prijevoz astronauta, te predstavlja prvu NASA-inu letjelicu za prijevoz astronauta u svemir nakon Space Shuttlea, te prvu nakon Apolla koja je namijenena za "duboki svemir".

booster_seperation

U trenutku pisanja ove vijesti Orion još nije ušao u također kritičnu misiju slijetanja, koja će ukazati je li njegov toplinski štit u stanju izdržati visoke temperature, kako bi neoštećena bućnula u more.    

EDIT: Kao što je savršeno lansiran, te je odradio bez greške sve zadaće u svemiru, Orion je uspješno sletio u more, nekih 1000 km od San Diega. Ovime je njegova prva svemirska misija uspješno okončana, a idući puta će ga u svemir prevesti nova raketa Space Launch System (SLS), koja će ga dovesti u orbitu oko Mjeseca tijekom misije Exploration Mission-1, u kojoj će se prvi puta testirati puna integracija modula za posadu i SLS-a.

14-325d_0 (1)

  Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec svemir Mars Orion
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->