Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.03.2014. 12:34

ESA 

Ovo jer novi autofokus za snimanje u svemiru

Nova generacija satelitskih kamera imat će mogućnost savršenog automatskog izoštravanja u stotinki sekunde.

Ovo jer novi autofokus za snimanje u svemiru

U današnje doba, čak i najlošiji pametni telefoni posjeduju kamere s autofokusom, čime su se znatno smanjile količine zamagljenih slika izazvanih lošom oštrinom.

Europska svemirska agencija (ESA) je zaključila da je došlo vrijeme da se unaprijede sustavi za izoštravanje na kamerama koje se koriste u svemirskim misijama, pa je stoga okupljen tim pod nazivom StarTiger, koji je razvio autofokus koji je u stanju automatski izoštriti sliku u stotinci sekunde ili manje vremena, za što im je trebalo oko šest mjeseci razvoja.

"Tradicionalno, satelitske kamere imaju fiksnu dubinu fokusa, no idućim generacijama to nije dovoljno", navodi Peter de Maagt, član StarTiger tima.

ARMES prikazi detektora

"Mi smo prvo prikupili popis svih potencijalnih potreba, prema kojima smo izradili plan tehničkih zahtjeva. Nove kamere će se moći koristiti u znanstvenim misijama za snimanje bliskih prolazaka asteroida, tijekom kojih se fokus dinamično mijenja ovisno o udaljenosti od mete, kao i pri snimanju brzih objekata u orbiti. Za potrebe snimanja Zemlje iz svemira, kamere moraju biti u stanju snimati fotografije visoke razlučivosti u širokom rasponu promatranja s malim instrumentom. Kada se neki prizor snima, potrebno je rapidno autofokusiranje, te elektronsko nadziranje izoštravanja oblika promatrane scene kako bi se optimizirala dubina polja. High-end kamere moraju imati aktivni sustav izoštravanja s infracrvenom zrakom koja mjeri udaljenost od mete".

Konačni prototip novog autofokusa temelji se na sustavima tražila starih kamera, te uključuje sustav ogledala-prizmi kako bi razdvojio sliku na dva dijela i potom usporedio oba prikaza i svjetlosne uzorke za omogućavanje savršene izoštrenosti.

Sustav objašnjavaju kao kada bi par ljudskih oči mogao omogućiti stereoviziju temeljenu na paralaksi, odnosno razmaku između njih. Na takav način funkcioniraju i ARMES (Autonomous Refocusing Mechanism System) detektori na kameri koji pronalaze točnu dubinu temeljenu na različitim perspektivama. Sustav potom može zadržati scenu izoštrenu pomicanjem fokalne ravni duž optičke osovine, automatski refokusirajući promjene u sceni.

ESA-in ARMES prototip je za sada još uvijek daleko od primjene na svemirskim letjelicama, no ovaj dokaz koncepta će biti temelj za razvoj planiranog talijanskog satelita OpSis koji će sadržavati sustav za snimanje u visokoj razlučivosti. Vjerujemo kako će se ova tehnologija jednog dana naći i u našim pametnim telefonima, koji će moći snimati savršeno izoštrene slike bez obzira koliko nam se ruke tresle i u kakvim svjetlosnim uvjetima snimali. Naravno, sustav će trebati drastično smanjiti, jer ovaj prototip na slici gore teško možemo zamisliti u našem omiljenom džepnom gadgetu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->